U trendu

Miran protest na Horgošu 2, izbeglice uzvikuju „Hvala Srbijo“

Na graničnom prelazu Horgoš 2 izbeglice sa Bliskog istoka mirno protestuju nezadovoljni ponašanjem mađarskih vlasti, uzvikuju „hvala Srbijo“ i nose transparente na kojima se, između ostalog, pitaju šta se desilo sa ljudskim pravima, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.

Oni se nalaze na oko 20 metara od bodljikave žice, koju su pripadnici mađarske policije stavili, nakon što su izbeglice juče probile glavnu graničnu ogradu na tom prelazu.

Jedna grupa njih je na 20-ak metara od prelaza formirala živi zid, držeći se za ruke.

Oni ne žele da pričaju s novinarima, ali uzvikuju: „Hvala Srbijo“.

Druga grupa njih je sela ispred ljudi koji su formirali živi zid, a među njima ima i žena sa malom decom, čak i jedna beba.

Izbeglice drže transparente sa natpisima:“Otvorite vrata za ljude i decu. Molimo, pomozite nam. Pustite nas da prođemo, mi smo izbeglice. Gde su ljudska prava? Želimo da živimo u miru“.

Mađarska policija podigla je novu bodljikavu žicu i iza nje postavila čeličnu ogradu na graničnom prelazu Horgoš 2, a sa srpske strane granice jutros je mirno i trenutno se nalazi značajno manji broj izbeglica nego tokom prethodnog dana, kada je došlo do sukoba izbeglica i mađarske policije.

Od ranog jutra, prema saznanjima Tanjugovog izveštača sa lica mesta, izbeglice se prevoze direktno ka Hrvatskoj na granični prelaz Bezdan, a tokom prethodne večeri veliki broj njih je prevezen u prihvatni centar u Kanjižu, odakle su uglavnom odlazili ka Hrvatskoj.

U razgovoru sa Tanjugovim izveštačem deo njih tvrdi da i dalje planiraju da ostanu na ovom mestu, uprkos tome što su Mađari ponovo postavili zid na granici, dok drugi tvrde da ne smeju da se usude da uđu u autobuse, jer ne znaju da li će ih oni zaista odvesti u Hrvatsku, kao ni da li je ta ruta za njih bezbedna i da li će preko nje uspeti da stignu do Nemačke.

Na graničnom prelazu Horgoš 1 situacija je, takođe, mirna i tu se jutros nalaze migranti u svojim šatorima, a granica je do daljnjeg zatvorena, te je neizvesno i kakva će biti sudbina ovih ljudi.

Reporter Tanjuga sa lica mesta javio je da je sa Horgoš ka Šidu otišlo četiri autobusa punih izbeglicama sa Bliskog istoka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.