U trendu

Moguća smena šefa tajne službe u Hrvatskoj

Direktor hrvatske Sigurnosno-obaveštajne agencije Dragan Lozančić već danas bi mogao da bude razrešen zbog slučaja u kojem je indirektno prisluškivana predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović, javila je Hrvatska radiotelevizija (HRT).

O Lozančićevoj smeni govori se od formiranja vlade desnog centra koju vode Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Most. Navodno je njegovo razrešenje tražila predsednica Hrvatske koja zamera šefu SOA što je nije na vreme obavestio da je čelnik fudbalskog kluba Dinamo Zdravko Mamić, osumnjičen zbog višemilionskih finansijskih malverzacija, pod tajnim merama prisluškivanja i praćenja, a ona je s njim kontaktirala.

Tako je, kako su pisali mediji, prisluškivana i predsednica, a o tome je navodno Lozančić obavestio bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Mediji pišu da je o tom slučaju predsednicu obavestio glavni državni tužilac Dinko Cvitan pošto mu je SOA dostavila dokumentaciju o Zdravku Mamiću.

Šef tajne službe, koji je imenovan u vreme prošle vlade levog centra, juče se sreo s premijerom Tihomirom Oreškovićem kojeg je izvestio o celom slučaju. Mediji navode da se Lozančić ne smatra krivim za taj slučaj i da neće podneti ostavku koja mu je sugerisana.

Direktor SOA imenuje se i razrešava zajedničkim potpisom predsednika i premijera države. Lozančić je 2012. na mestu šefa tajne službe nasledio Josipa Buljevića, koji je sad ministar odbrane. Prethodno je šef SOA bio sadašnji potpredsednik vlade zadužen za bezbednost, lider HDZ Tomislav Karamarko.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar