U trendu

Most i leva koalicija postigle dogovor?

Predsednik Hrvatske stranke penzionera Silvano Hrelja, čija je stranka deo leve koalicije koju vodi Socijaldemokratska partija (SDP),  potvrdio je danas da su Most i leva koalicija postigle dogovor da lider Mosta Božo Petrov bude kandidat za premijera, a predsednik SDP i aktuelni premijer Zoran Milanović predsednik Sabora.

On je na konferenciji za novinare rekao da će podržati taj dogovor, ako bude realizovan i na papiru.

Hrelja je ocenio da su u slučaju da se Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) vrati u pregovore o formiranju vlade novi izbori verovatniji.

On je, međutim, dodao da će podržati i tripartitnu vladu. Prema njegovim rečima, u pregovorima je svima cilj da ne ispadnu iz igre.

Most nezavisnih lista juče je saopštio da pruža novu šansu u pregovorima o formiranju vlade desnoj koaliciji okupljenoj oko HDZ, iako je Petrov ranije izjavio da su vrata za HDZ zatvorena i da nastavlja pregovore samo sa Socijaldemokratskom partijom (SDP).

HDZ ima rok da se izjasni danas do 16 časova, a o tome će odlučivati predsedništvo stranke.

Do novog preokreta u pregovorima došlo je ni dan pošto je lider Mosta izjavio da su vrata za HDZ zatvorena, jer nisu pristali na uslove Mosta o formiranju tripartitne vlade koju bi vodila nestranačka osoba ili predstavnik Mosta. On je rekao da razgovore o formiranju vlasti nastavlja samo s levom koalicijom SDP premijera Zorana Milanovića.

Posle sastanka, koji je posle 15 minuta napustio lider HDZ Tomislav Karamarko, Milanović i Petrov su izjavili da očekuju da će ime mandatara biti poznato do utorka, a Milanović je rekao da to sigurno neće biti on.

Petrov je u nedelju izjavio da je Most usaglasio ime kandidata za premijera, ali da će njegovo ime objaviti nakon što se HDZ izjasni o eventualnom povratku u pregovore.

Most je danas saopštio da se u 17 časova sastaje s predstavnicima leve SDP koalicije Hrvatska raste.

Most nezavisnih lista, bez čije podrške nije moguće formiranje vlasti u Hrvatskoj, ponudio je vodećim strankama u zemlji formiranje vlade koju bi vodila konsenzusom izabrana neutralna osoba ili predstavnik Mosta. I SDP i HDZ su nekoliko puta menjali stavove kada je reč o zahtevima Mosta koje su nekoliko puta odbijali, pa prihvatali.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.