U trendu

NATO nastavlja da gradi stabilnost na Balkanu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je u Briselu da je sutrašnje potpisivanje protokola o pristupanju s Crnom Gorom dokaz da Severnoatlanski savez „nastavlja da gradi stabilnost“ na Balkanu.

„Crna Gora će od sutra učestvovati na svim sastancima kao posmatrač. Kada sve članice ratifikuju Protokol Crna Gora će postati član. Ovo će biti istorijski dan za NATO, Crnu Goru i stabilnost na Zapadnom Balkanu“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu.

Generalni sekretar NATO je dodao da je to potvrda da su vrata Alijanse otvorena i da je to novi korak u „veoma uspešnoj politici proširenja NATO i EU“.

Crna Gora je 2. decembra pozvana da se pridruži NATO. U sedištu NATO sutra će biti protokol o pristupanju, čime Crna Gora ulazi u završnu fazu pristupanja. Protokol treba da ratifikuje 28 članica Alijanse i Crna Gora, a očekuje se da će Crna Gora formalno postati 29. članica 2017. godine.

Generalni sekeretar NATO je odgovarajući na novinarsko pitanje rekao da bi sankcije Rusije protiv Crne Gore „bile neopravdane“, jer je njeno suvereno pravo da bira svoj put.

Insistiranje dela opozicije u Crnoj Gori i zvanične Moskve na referendumu o članstvu, Stolteneberg je komentarisao stavom da Crna Gora „treba samostalno da odluči da li će odluku o članstvu doneti u demokratski izabranom parlamentu ili na drugi način“.

Deo oozicije u Crnoj Gori insistira na referendumu o članstvu u NATO, dok vlast smatra da je dovoljna potvrda protokola o pristupanju u Skupštini.

Trenutna podrška javnosti članstvu kreće se oko 48 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar