U trendu

Ne isključujem mogućnost podrške vladi HDZ-a

Poslanik u Saboru Hrvatske iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je da ta stranka preferira da u formiranju nove hrvatske vlade podrži koalicju na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), ali je rekao da nije isključeno da SDSS podrži i koaliciju na čelu sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ)

„Iako preferiramo koaliciju ‘Hrvatska raste’ na čelu sa SDP-om, ne isključujemo ni mogućnost da zbog potreba stabilnosti zemlje i moguće vlade desnog centra podržimo i tu i takvu vladu, naravno ako nađemo zajednički jezik i usaglasimo se oko onoga što nam je važno i od čega nikako ne bismo mogli da odstupimo“, rekao je Pupovac za današnji novosadski Dnevnik.

Prema njegovim rečima, problem je u tome što u HDZ-ovoj koalicji ima ustašofilnih i antimanjinskih stranaka, a posebno antisrpskih, zbog čega je teško zamisliti da tako formirana vlada bude politički stabilna i da ima demokratski profil i demokratsko lice.

„HDZ je o tome trebalo da razmišlja u protekle tri godine, kada je vodio antićiriličnu, antisrpsku i antidemokratsku kampanju, kao što je o tome trebalo da razmišlja i tokom izbora“, kazao je Pupovac.

On je ocenio da je Hrvatska bliža novim izborima nego što je bila, ali je dodao da nisu sve mogućnosti iscrpljene, zbog čega i najveće stranke razmišljaju o tome da su novi izbori najbolje rešenje.

„Koja god da se vlada formira, zaista se čini da ne može biti stabilna, a izvesno je da ne može biti stabilna bez šest zastupnika manjina, uključujući i dvojicu iz SDSS-a“, rekao je Pupovac.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.