U trendu

Ne prestaju napadi na Radeta Šerbedžiju

Napadi na glumca Radeta Šerbedžiju zbog stavova iznetih na Beogradskom sajmu knjiga ne jenjavaju već vise od mesec dana, a najnoviji „udarac“ stigao je od konroverznog hrvatskog biznismena Josipa Radeljaka, zvanog Dikan.

Prema pisanju hrvatskih medija, Radeljakov gnev izazvalo je gostovanje Radeta Šerbedzije na televiziji N1, gde je glumac odbio da odgovori na pitanje voditelja Tihomira Ladišića – „ko je u ratu devedesetih na prostoru nekadašnje Jugoslavije bio agresor, a ko žrtva“.

Dikan se na svom fejbuk nalogu razjareno obratio Šerbedžiji:

„Kaži gade – ko je bio agresor?!Kaži i slaži, bre, burazeru ako imaš m**a, a ne ovako već dugo prodaješ svetu svoju lažnu maglu s Briona, koji su bili vlasništvo tvog zločinca druga Tita, a sada su tvoji, za nagradu kao poznatom domoljubu“.

Sve je, međutim, počelo kada je Šerbedžija na Beogradskom sajmu knjiga, predstavljajući svoju knjigu odabranih pesama „Stranac“, kazao:

„Bitange, eto što su ti koji su zavadili običan narod. Od tih bitangi nije se mogla spasti divna Jugoslavija. Nije važno ko je više stradao, čije su žrtve najbrojnije, jer nismo smeli dozvoliti da jedan pošten i častan čovek izgubi život u Jugoslaviji. Nepravedno oduzet život je svemirska katastrofa. Nismo se mogli civilizacijski nositi s istorijskim trenutkom“ rekao je Šerbeđa.

Potom je nekoliko hrvatskih portala prenelo Šerbedžijine izjave, „javnost“ se uznemirila, a reagovalo je čak i Ministarstvo hrvatskih branitelja, koje je zatražilo od Ministarstva unutrašnjih poslova zabranu nastupa i delovanja glumca Radeta Šerbedžije u Hrvatskoj na najmanje pet godina, zbog navodnog „grubog sramoćenja hrvatskih generala“ i „domovinskog rata“.

Zbog svega toga Šerbedžija je angažovao advokata Čeda Prodanovića i tražio zvanično izvinjenje od ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Prodanović je u zvaničnom dopisu Medvedu demantovao razloge za osudu slavnog glumca.

„Šerbedžijin nastup je bio pacifistički. Njegov navedeni javni istup se u suštini može svesti na izražavanje pacifističkog stava i osudu negativnih pojava, implikacija i posledica koje su ratna događanja na prostoru bivše Jugoslavije izazvala. Tom prilikom, suprotno navodima iz saopštenja, Rade Šerbedžija nije spomenuo, niti aludirao u bilo kojoj rečenici na Domovinski rat, hrvatske branitelje, stradalnike ili hrvatske ratne heroje. Isto tako, nije spominjao Tribunal u Hagu, kao ni suđenja koja su pred njim sprovođena“, pisalo je u dopisu.

Epilog se, sudeći po najnovijoj epizodi s Radeljakom, ni ne nazire.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)