U trendu

Nećemo graditi zidove i ograde prema Srbiji

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić poručila je danas da Hrvatska neće graditi ni zidove ni ogradu prema Srbiji.

„Hrvatska neće graditi ni zidove ni žičane ograde. Hrvatska će se baviti spoljnom politikom i na svojoj teritoriji će ljude tretirati kao ljude“, rekla je Pusić novinarima u izbegličkom centru u Opatovcu upitana o izjavi predsednice Kolinde Grabar-Kitarović da će Hrvatska morati da postavi ogradu na svoju granicu sa Srbijom da bi se zaštitila.

„Ako treba braniti evropsku granicu, zna se gde se ona brani. Hrvatska je poslala svoj policijski brod i posadu na granicu između Grčke i Turske. To je šengenska i evropska granica. Ako neko želi da je brani neka je brani tamo, a ne između država članica EU“, poručila je Vesna Pusić.
 
Ona je istakla da se Hrvatska aktivno uključila u rešavanje izbegličke krize u pregovorima između Evropske unije i Turske, pa i u razgovorima o reševanju barem jednog dela problema, odnosno rata u Siriji. 

Na pitanje šta će se dogoditi ako Mađarska zatvori granicu za prijem izbeglica, Pusić je odgovorila da zvanična Budimpešta već dugo time preti, ali da istovremeno prihvata izbeglice i prevozi ih prema Austriji.

Ona je ocenila da će uz zemlje tranzita, Evropa morati da pomogne i Nemačkoj koja je država u koju najveći broj izbeglica želi da dođe. Vesna Pusić je istakla da je nemačka kancelarka Angela Merkel svojim stavom o izbeglicama „spasila obraz Evropi“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.