U trendu

Neodrživo da celokupna opozicija bojkotuje crnogorski parlament

Za zemlju kandidata za članstvo u Evropskoj uniji nije održivo stanje ukoliko deo parlamenta, odnosno celokupna opozicija, nije u parlamentu, poručio je danas u Podgorici evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenje Johanes Han.

Han je na zajedničkoj konferenciji za medije sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, rekao da to posebno treba da imaju u vidu predstavnici stranaka koje su već izrazile svoje opredeljenje za evropsku perspektivu.

Takođe, i stranke na vlasti moraju da iznađu način da ubede opozicione partije da se vrate u parlament.

Evropski komesar je ukazao i na neophodnost regionalne saradnje.

Marković je kazao da je sa Hanom razmenio mišljenja o političkim i drugim pitanjima vezanim za Crnu Goru i region.

„Konstatovali smo da je Crna Gora u prethodnom periodu napravila odličan posao, konstatovali smo da će nova vlada ostati na prethodnom kursu gde evropska integracija predstavlja temelj ukupne državne politike“, kazao je Marković.

Premijer je rekao da je od Hana čuo njegovu i spremnost Komisije da da dalji doprinos crnogorskim integracijama.

„Konstatovali smo da je formiranje Ministarstava za evropske poslove i javnu upravu jasan signal da CG, bez obzira na sve izazove koji se tiču i domačeg i evropskog ambijenta, želi još snažnije da radi na pitanjima ukupnih reformi koje će Crnu Goru preporučiti i učiniti je spremnom za članstvo“, kazao je Marković, preneli su crnogorski mediji.

Aktuelne političke prilike takođe su bile važna tema razgovora crnogorskog premijera i evropskog komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju.

„U kontekstu bojkota opozicije jasno sam saopštio stav vlade i moj lično – da smo spremni da uspostavimo dijalog i da obezbedimo uslove da se opozicija vrati u parlament i na taj način, zajedno u parlamentu diskutujemo o svim stvarima vezanim za budućnost Crne Gore“, kazao je Marković.

Crnogorski premijer je saopštio kao veoma važnu, činjenicu da EK nastavlja sa finansijskom podrškom Crnoj Gori i njenom evropskom putu, za šta je primer upravo potpisani Finansijski sporazum Crne Gore i Evropske komisije za IPA 2016. kojim Evropska unija dodeljuje toj državi 24 miliona evra bespovratne pomoći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar