U trendu

Neophodno raditi na sprečavanju zloupotrebe interneta

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine (BiH) Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da internet omogućava kriminalcima i teroristima da lakše komuniciraju, zbog čega je neophodno raditi na principima odgovornog korišćenja globalne mreže i sprečavanju zloupotrebe.

Govoreći na konferenciji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) o slobodi govora na internetu i merama za suzbijanje ekstremizma i radikalizacije, Mektić je rekao da internet ima „ogromnu dobrobit za čovečanstvo“, ali se često zloupotrebljava, globalno, pa i u BiH.

„Moramo naći načine za sprečavanje zloupotrebe interneta u skladu sa vladavinom prava, i uz poštovanje svih medijskih sloboda“, izjavio je ministar bezbednosti BiH.

On je rekao da svi moraju raditi na slobodnom pristupu internetu i principima odgovornog korišćenja interneta.

„Svi znamo u kojoj meri je internet unapredio mogućnost komunikacije, medjutim to se često zloupotrebljava. Inernet omogućava i kriminalcima i teroristima da lakše komuniciraju, a rizici su propaganda, pa sve do mogućih sajber napada na našu infrastrukturu“, rekao je Mektić.

Na početku ekspertske radionice pod nazivom „Sloboda govora na internetu i suzbijanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode do terorizma“ učesnicima se obratila predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović.

„Vlada mora da se bori protiv ekstremizma kako bi zaštitila naše društvo, ali uz poštovanje slobode govora, koja je naše fundamentalno pravo. Sve restrikcije moraju biti u skladu sa vladavinom prava“, rekla je Mijatović.

Dunja Mijatović je kazala da je borba protiv ekstremizma veoma bitna, ali i „kompleksna i komplikovana tema“.

„Ne živimo u idealnom svetu, ali ne smemo zaboraviti na osnovna prava“, rekla je ona, izražavajući zadovoljstvo zbog učešća na radionici i poželela uspešnu konferenciju.

Šef Misije OEBS u BiH Džonatan Mur izjavio je da je borba protiv nasilnog ekstremizma veoma bitna tema i da svi imaju ulogu u toj borbi.

„Veoma je važno pratiti situaciju na internetu i u kojoj meri je prisutna pretnja, ali u okviru ljudskih prava“, rekao je Mur.

On je rekao da je „svet bez interneta nezamisliv“, ali da nažalost globalnu mrežu koriste ekstremisti za propagandu, regrutovanje i radikalizaciju.

Dodao je da su na konferenciju u BiH došli gosti iz 17 zemalja.

U Sarajevu je danas počela dvodnevna ekspertska radionica OEBS-a u cilju podizanja svesti i razgovora o merama za suzbijenje nasilnog ekstremizma i radikalizacije u virtuelnom prostoru, koje su u skladu s ljudskim pravima i zasnovane na vladavini prava.

OEBS u saradnji sa zemljom domaćinom, Vladom Bosne i Hercegovine, organizuje ovaj dogadjaj kao nastavak prošlogodišnje radionice na istu temu, koja je održana 7. i 8. oktobra u Bukureštu, u vreme predsedavanja Srbije OEBS-u.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar