U trendu

Neprimereni komentari Beograda na hrvatsko pravosuđe

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je danas da će, posle izručenja Hrvatskoj, Dragan Vasiljković biti predat pravosudnim telima i dalje procesuiran kao i svaki drugi osumnjičenik.

Pošto je Dragan Vasiljković, poznat i kapetan Dragan, danas stigao u Zagreb, odakle sledi njegovo prebacivanje u Split, hrvatski ministar je na konferenciji za novinare potvrdio da se osumnjičeni za ratne zločine nalazi na teritoriji Hrvatske.

„Potvrđujem da je Vasiljković nakon duge pravne bitke izručen Hrvatskoj i da će dalje biti procesuiran kao svaki drugi osumnjičenik“, rekao je Miljenić i istakao da je ovo prvi put da je Australija izručila svog državljanina.

On je odbacio optužbe iz Beograda da jedan od vođa srpskih paravojnih jedinica u Hrvatskoj neće imati pravedno suđenje i ocenio neprimerenim da zemlja koja još nije ispunila minimalne uslove da počne pregovore s EU komentariše hrvatsko pravosuđe.

„U Hrvatskoj je pravosuđe nezavisno i može da obradi svaki predmet ma koliko on komplikovan bio“, naglasio je Miljenić.

Premijer Zoran Milanović izjavio je ranije danas, komentarišući Vasiljkovićevo izručenje, da svako ko je kršio ratno pravo mora da strepi da će odgovarati.

Splitski advokat Darko Stanić, koji je dodeljen Vasiljkoviću kao branilac po službenoj dužnosti, izjavio je novinarima da očekuje da će on oko 13.30 biti u Splitu i da bi sutra ujutro trebalo da razgovara s njim.

Stanić je objasnio da u roku od 24 sata Vasiljković treba da bude predat pritvorskom nadzorniku koji o tome obaveštava splitsko županijsko tužilaštvo, a u roku od 16 časova treba da bude osigurano njegovo prvo ispitivanje.

Tek posle toga, objasnio je advokat, sledi eventualni predlog za određivanje istražnog zatvora.

Stanić je rekao i da očekuje da će optužnica protiv Vasiljkovića biti podiguta odmah pošto ga ispitaju tužitelji budući da je bilo dovoljno vremena da se prikupi sav dokazni materijal.

Jedan od vođa srpskih paravojnih formacija Dragan Vasiljković, poznat i kao kapetan Dragan, stigao  je danas oko 11.30 u Hrvatsku pošto je u sredu u Sidneju u Australiji predat hrvatskim policajcima.

Splitsko tužilaštvo protiv njega vodi istragu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civila u Kninu 1992, kao i za učešće u napadu i razaranju nekoliko sela na Baniji 1993.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.