U trendu

Nikad više turista u Hrvatskoj

Na Jadranu i u Gradu Zagrebu u oktobru 2015. godine odmaralo se 640 hiljada turista, što je tri odsto više nego oktobra prošle godine, dok je broj noćenja povećan pet odsto i bilo ih je 2,1 milion.

Od toga su strani turisti ostvarili 1.837.000 noćenja, što predstavlja rast od četiri odsto, dok su domaći turisti ostvarili rast od pet odsto u noćenjima, prenosi Seebiz prve zvanične podatke sistema turističkih zajednica.

Najviše noćenja u oktobru, 488.000 zabeleženo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, što je rast od čak 20 odsto. Ta županija je zabeležila 122 hiljada dolazaka, što je rast od devet odsto.

U oktobru je najviše ostvarenih dolazaka s tržišta Nemačke, Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva, Slovenije, SAD-a, Francuske, Švajcarske, Italije, Švedske, Poljske i Koreje.

„Turistički promet u mesecu oktobru dokaz je da je program „Hrvatska 365“ u potpunosti zaživeo i da daje izvrsne rezultate“, rekao je hrvatski ministar turizma Darko Lorencin i istakao da sa tom turističkom taktikom uspeh može da bude još veći.

U periodu od januara do oktobra u Hrvatskoj je na Jadranu i u Gradu Zagrebu boravilo ukupno 13.773.000 gostiju, što predstavlja rast od 8,2 odsto u dolascima, koji su ostvarili 77.665.000 noćenja, 6,8 odsto više nego u isto vreme 2014. godine.

Deset najjačih tržišta u periodu od januara do oktobra po udelu u noćenjima su: Nemačka, Slovenija, Austrija, Češka, Italija, Poljska, Slovačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Holandija i Mađarska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.