U trendu

Niko neće moći da ukine Republiku Srpsku dekretima

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Banjaluci da niko neće moći da ukine Republiku Srpsku (RS) dekretima jer, kako je istakao, nju nisu stvorili dekreti, već narod RS.

Prisustvujući obeležavanju Dana RS u Banjaluci, Vučić je kazao da je obaveza Srbije da štiti i čuva Republiku Srpsku, ali i da po Dejtonskom sporazumu bude garant teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

„Došli smo u Banjaluku da ukažemo poštovanje i iskrenu podršku Republici Srpskoj i njenim gradjanima. Pravo da volimo svoj narod niko nije i neće moći da nam zabrani, ni danas ni sutra ni bilo kad. Kad pomislite da ste usamljeni, vi gradjani RS znajte da niste, Srbija je uvek tu“, kazao je premijer Srbije.

Prema njegovim rečima, prioritetni zadatak svih Srba, Bošnjaka i Hrvata jeste budućnost koja će, kako je naveo, zavisiti od brzine napretka i hvatanja koraka sa onima koji su već odmakli u razvoju.

„Srbi, Bošnjaci i Hrvati sudbinski su vezani, živeli smo vekovima zajedno u prošlosi i živećemo u budućnosti. U ratovima smo izgubili svi i zato danas kažemo dosta je bilo i tudjih i naših, srpskih grobova. Hoćemo da gradimo fabrike a komšije da poštujemo i da s njima delimo dobro i zlo“, rekao je Vučić.

On je dodao da ljubav Srbije prema RS ne znači mržnju prema BiH, već podrazumeva gradjenje puteva saradnje kako bi jedni učili od drugih.

Vučić se prethodno u Palati republike u Banjaluci sastao sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Sastanku su prisustvovali i predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, članovi Vlade Srbije, premijerka RS Željka Cvijanović, predsednik parlamenta RS Nedeljko Čubrilović i srpski patrijarh Irinej.

Dolazak Vučića u Palatu republike pozdravilo je oko stotinak gradjana koji su se okupili ispred Palate.

Vučićev dolazak u Banjaluku oštro su osudili bošnjački političari, koji su ocenili da njegova poseta podstiče destabilizaciju BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.