U trendu

Nikolić i Pahor otkrili spomenik Mihajlu Pupinu na Bledu

Predsednici Srbije i Slovenije Tomislav Nikolić i Borut Pahor danas su na Bladu otkrili spomenik pronalazaču Mihajlu Pupinu koji je proglašen počasnim građaninom Bleda jer je svojom intervencijom na Pariskoj mirovnoj konferenciji sačuvao deo slovenačke teritorije.

U obraćanju prisutnima među kojima su bili i gradonačelnik Bleda i predstavnici Srpske pravoslavne crkve Nikolić je rekao da je u zajedničkoj istoriji (Srbije i Slovenije) „bilo mnogo značajnih ljudi koji su ostavili nauk da jedni druge pomažemo, da negujemo prijateljstvo, slovensko poreklo, da pronalazimo i insistiramo na svemu što nam je zajedničko i što nas zbližava“.

Nikolić je rekao da u godini u kojoj Unesko obeležava 100. godišnjicu telekomunikacija, Srbija u slavu Mihajla Pupina koji je upravo pre jednog veka prijavio patent u toj oblasti, 9. oktobra, na dan kada se pre 157 godina rodio, „sa ponosom i čašću poklanja Pupinov spomenik Bledu i svim građanima Slovenije“.

„Tako ćemo ovekovečiti još jednu našu lepu, istorijsku zajedničku priču, jer od danas pa zauvek u Srbiji i Sloveniji, u Idvoru i na Bledu stoji jednak, u bronzi izliven lik Mihajla Pupina – čoveka koji je simbol prijateljstva među nama“, rekao je Nikolić.

On je naglasio da bi Pupina trebalo slaviti ne samo zbog naučnih dostignuća već i „zbog ugleda i prestiža koji je naša zajednička država imala posle Velikog rata, kao i zbog izuzetne predanosti u odbrani interesa svoje otadžbine“.

„Ponosni smo na Pupinovo poreklo, ali ga kao naučnika delimo sa celim svetom… Pupin je bio i ostao mnogo više od pronalazača i profesora na Kolumbija univerzitetu. Pupin nam i danas drži lekciju iz nesebičnosti, požrtvovanosti, rodoljublja, spoznaje širih interesa od ličnih, ideja većih od njega samog. Zato je njegov naučni lik, koji ove godine slavi planeta, tek deo njegovog ogromnog čojstva koje nam svima služi na ponos“, dodao je.

Nikolić je sinoć je u Gradskoj kući u Ljubljani prisustvovao i otvaranju izložbe o Mihajlu Pupinu.

U kratkom obraćanju pred gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem slovenačkim zvaničnicima i članovima diplomatskog kora Nikolić je rekao da ga raduje iskreno prijateljstvo Srbije i Slovenije.

„Svaki političar u Sloveniji i Srbiji samo ako pogleda kako se naša deca druže shvatiće da to niko ne sme da kvari“, kazao je.

Dvodnevnu posetu Sloveniji predsednik Srbije počeo je juče, sastankom sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, a odvojeno je razgovarao i sa premijerom Mirom Cerarom, predsednikom parlamenta Milanom Brglezom i sa predstavnicima srpske zajednice u Sloveniji.

Slovenački mediji opširno su izvestili o toj poseti, a dnevnik Delo danas ističe ocenu da razlike između Beograda i Ljubljane po pitanju Kosova i članstva u Unesku nisu prepreka za dobre odnose dve zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar