U trendu

Nova grčka vlada položila zakletvu

Nova vlada Aleksisa Ciprasa koji je njen sastav utvrdio kasno sinoć, položila je danas zakletvu pred odlazak starog-novog premijera na samit Evropske unije (EU) u Briselu.

Mnogi ministri iz prethodne Ciprasove vlade su i u njenom novom sastavu, a među njima ministar finansija Euklid Cakalatos čiji će prvi zadatak biti da primeni plan sprovođenja međunarodne kreditne pomoći od 86 milijardi evra u naredne tri godine. Grčka je u julu potpisala sporazum o toj pomoći sa svojim poveriocima – EU i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Cakalotos (55) je vodio poslednju fazu pregovora prethodne Ciprasove vlade i kreditora o tom novom paketu pomoći, pošto je levičarska vlada odustala od tvrdog stava prema kreditorima i prihvatila da sprovede nove mere štednje đto je i bio uzrok nedeljni prevremenih poslaničkih izbora.

Pomoćnik ministra finansija je Jorgos Huljarakis, glavni grčki pregovarač o trećem paketu međunarodne pomoći, i ministar finansija u letošnjoj prelaznoj vladi.

Vođa partije Nezavisnih Grka (Anel), male desničarske partije koja je ponovo u koaliciji sa Ciprasovom levičarskom Sirizom, Panos Kamenos, zadržao je mesto ministra odbrane, kao i u prethodnom sastavu vlade.

U novom kabinetu ministar spoljnih poslova ostaće Nikos Kocijas, dok će ministar unutrašnjih poslova biti Panajotis Kurumblis.

Siriza je na vanrednim izborima u nedelju, na kojima je odziv glasača bio za grčke prilike nezapamćeno mali, svega 55 odsto, dobila 35,5 odsto glasova što ipak nije bilo dovoljno za njenu samostalnu vlast.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.