U trendu

Novi premijer Hrvatske prvi put u vladi s ministrima

Novi premijer Hrvatske Tihomir Orešković danas se prvi put u zgradi Vlade Hrvatske sastaje sa svojim ministrima i potpredsednicima.

On je jutros oko 9.15 stigao na novo radno mesto pošto je u petak malo pre ponoći preuzeo funkciju od svog prethodnika Zorana Milanovića iz Socijaldemokratske partije.

„Izazovi su ispred nas, ali moj je tim spreman da preuzme odgovornost i da sve od sebe da pokrenemo ekonomiju i pojačamo standard gradjana Hrvatske“, rekao je Orešković novinarima pošto je preuzeo funkciju.

On je prethodno u završnom govoru u Saboru rekao da nije očekivao da će rasprava o podršci njegovoj vladi trajati 14 sati i da će se najviše raspravljati o ustašama i partizanima.

„Da se moja bivša firma ponašala ovako, da smo ovoliko sati proveli na ustaške i komunističke teme, moja bi firma propala“, rekao je Orešković koji je nekoliko puta ponovio da nije političar, već Hrvat iz Kanade koji je spreman da pomogne svojoj državi.

On  je naglasio da je za dobrobit građana spreman da prihvati izazov i „podnese žrtvu“.

Sabor Hrvatske podržao je u petak uveče većinom glasova vladu premijera Tihomira Oreškovića posle više od dva meseca od parlamentarnih izbora čime se posle četiri godine na vlast vratio desni centar na čelu sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), uz podršku Mosta.

Potpredsednici vlade su lideri HDZ i Mosta Tomislav Karamarko i Božo Petrov, a kabinet ima 20 ministara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.