U trendu

NSA prisluškivala u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i BiH

Američka i nemačka obaveštajna služba od 2005. do 2008. godine prisluškivale su telefonske razgovore i u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i BiH, prenela je danas agencija Hina.

Pozivajući se na izjavu poslanika Zelenih u austrijskom parlamentu Petera Pilca za slovenačku televiziju POP TV, Hina navodi da je američka obaveštajna agencija NSA uz pomoć nemačke obaveštajne službe BND i teleoperatera Dojče telekom testirala akciju prisluškivanja telefonskih razgovora u tajnoj operaciji Eikonal.

Cilj te operacije bio je analiziranje i filtriranje sadržaja telefonskih razgovora civilnog stanovništva zbog opasnosti od terorizma, a proveravani su i razgovori vođeni iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH, rekao je Pilc.

On je u emisiji POP TV pokazao i „žutu listu“ – spisak sa 256 telefonskih linija predviđenih za prisluškivanje, koji je navodno 2005. sastavila NSA.

Svi razgovori praćeni u Evropi su analizirani i filtrirani radi traženja obaveštajnih podataka, pretragom karakterističnih reči kao što su „terorizam“, „bomba“ i slično, rekao je Pilc.

Prema njegovim rečima, Amerikance je zanimalo kako da ustanove koliko podataka o civilnom stanovništvu u operaciji mogu da obuhvate i šta iz  njih može da se zaključi o potencijalnim terorističkim pretnjama.

Telefonski razgovori su se uz pomoć Nemaca preusmeravali u Frankfurt, gde su ih kopirali, a onda slali u sedište nemačke obaveštajne službe BND. Na kraju su završavali u Aiblingu, gde su ljudi iz američke agencije sve pozive analizirali, tvrde autori emisije, prenosi Hina.

U Telekomu Slovenije rekli su za POP TV da im operacija o kojoj je govorio Pilc nije poznata, ali da svojim klijentima ni inače ne mogu da garantuju tajnost razgovora u međunarodnom prometu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.