U trendu

Obeležen Dan sećanja na žrtvu Vukovara

Srpsko narodno veće i predstavnici srpskih organizacija s mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem odali su danas u sabornom hramu u Zagrebu počast svim nevino stradalima u Vukovaru tokom rata početkom ’90-tih.

„Ovde smo zapalili sveće za sve nevino stradale u Vukovaru, nezavisno o njihovoj nacionalnosti. Čin sećanja na stradale čini nas boljim jer tim činom ne želimo stvarati podele u društvu“, rekao je predsednik SNV Milorad Pupovac.

On je, kako je saopštio SNV, istakao potrebu prevladavanja ratnog nasleđa i sećanja na svaku žrtvu, jer svaka žrtva i nevino stradali zaslužuju sećanje i spomen na njih.

„Danas se nažalost prema žrtvama različito odnosimo, pa su neke žrtve iz rata ’90-ih izložene zaboravu, što svakako ne doprinosi pomirenju“, rekao je Pupovac.

U Hrvatskoj se danas obeležava Dan sećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 24. godišnjica okupacije tog hrvatskog grada. 

U Vukovaru je bio kompletan državni vrh, a u koloni sećanja učestvovalo je, prema procenama medija, nekoliko desetina hiljada građana iz cele zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.