U trendu

Od Zagreba do Berlina za 9 evra

Nakon niskobudžetnih avio-kompanija i Ubera koji je doneo dodatnu konkurenciju, u Hrvatsku krajem meseca stiže i niskotarifni prevoznik – i to autobuski.

Nemačka kompanija Fliks bus, kod koje se karte za međunarodne vožnje mogu kupiti već za 8 ili 9 evra, uskoro će početi da voze i po Hrvatskoj, čije će gradove povezati s mnogim inostranim destinacijama.

Fliks bus zapravo već vozi po Hrvatskoj, ali reč je o italijanskim i austrijskim podružnicama kompanije, dok se hrvatska podružnica priprema za početak rada. Fliks bus inače ima čak 100.000 linija dnevno koje voze u više od 800 gradova u 18 evropskih zemalja, a uskoro će prevesti 20-milionitog putnika, prenose hrvatski mediji.

Uz nisku cenu, posebnost kompanije je visok nivo usluge: besplatan i relativno brz Wi-Fi, tri komada prtljaga uračunata su u cenu (dva veća i jedan komad ručnog prtljaga), na raspolaganju su utičnice za struju, grickalice i po cenama koje nisu više od prosečnog hrvatskog kafića, a Fliks busova aplikacija čak će vam prema vašim preferencijama i ruti na kojoj putujete predložiti i muzičku plej-listu na Spotifaju.

Svi autobusi imaju WC-e. Sva mesta imaju sigurnosne pojaseve. Karte se, naravno, mogu kupiti onlajn, i to čak do 15 minuta pre polaska. Grupe veće od tri osobe, invalidi i deca imaju pravo na popust pri kupovini karata.

Budući da svako ko se vozi busom u Hrvatskoj zna da mnoge tamošnje kompanije naplaćuju svaki veći komad prtljaga, kupovina karata onlajn za mnoge je naučna fantastika, internet u autobusima je nepostojeći ili katastrofalno spor, struje ima samo kod vozača, ni sebe ni decu ne možete vezati pojasom osim ako ga ne donesete sami, a piće i grickalice mogu se naći tek na onoj jednoj benzinskoj pumpi na kojoj se eventualno stane tokom putovanja – povisoke cene karata da i ne spominjemo, izvesno je da se neće posebno obradovati dolasku tog konkurenta.

Iz Zagreba je već moguće autobusima Fliks busa direktno putovati u Berlin, Drezden, Beč, Torino, Grac, Milano, Ljubljanu, Trst, a s presedanjima praktično po celoj Evropi. Postoje linije za Karlovac, Opatiju, Rijeku i Crikvenicu, a uskoro će biti povezani i Split, Šibenik, Zadar, Dubrovnik i drugi gradovi. Cene još nisu poznate, ali sudeći prema tome da je najjeftinija karta 5 evra, biće prilično jeftino. Recimo, najjeftinija karta za put od Zagreba do Berlina je devet evra.

Naravno, broj mesta s tim cenama je vrlo ograničen, ali ni ostala mesta nemaju astronomske cene, a kao i uvek kod niskotarifnih prevoznika, što se ranije kupi karta, to jeftinije. Uprkos tome, juče smo mogli za danas rezervisati kartu od Zagreba do Beča za 25 evra.

“Krajem ovog meseca zvanično ćemo predstaviti FlixBus u Hrvatskoj, a početkom juna biće lansirane hrvatske linije. Ove koje danas voze uveli su naši italijanski i austrijski partneri. Sigurno je da ćemo pokriti celu Hrvatsku međunarodnim linijama, a u budućnosti planiramo imati i interne linije između hrvatskih gradova”, rekla je portparolka Fliks busa Petra Milanović.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.