U trendu

Odalović: Hrvatsko društvo nije spremno da primi Srbe

Predsednik Komisije za nestale i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović izjavio je danas da od ukupno 11.000 nestalih, ima oko 3.000 Srba, nezavisno od toga na kom prostoru su nestali, da li u Hrvatskoj, BiH ili na Kosovu i Metohiji.

Odalović je istakao da je jučerašnjim obeležavanjem Dana sećanja na stradanja i progon Srba poslata dobra i dostojanstvena državnička poruka.

Odalović, koji je i predsednik Komisije za nestale rekao je da je mnogo onih koji nisu stigli do Srbije tokom akcije „Oluja“.

„One koji nisu uspeli da stignu do Srbije nalazimo najčešće na grobljima širom Hrvatske. Ne smemo zaboraviti ni ‘Bljesak’ koji ima sličan scenario kao ‘Oluja’ i to Hrvatska mora da prihvati“, istakao je Odalović.

„Mi prema evidenciji, tražimo još oko 1.700 Srba koji se vode kao nestali. To govori da je ovo pitanje bilo izuzetno zapostavljeno, ali je važno za normalizaciju ukupnog stanja“, kazao je Odalović.

On je istakao da srbofobija nije osnovna odlika samo hrvatske kulture danas.

„I na hrvatskoj političkoj sceni imamo agresivan odnos prema zločinima, zapravo negiranje zločina. Što se tiče administrativnih problema prilikom povratka Srba u Hrvatsku, njih ima izuzetno mnogo i to nije pitanje naših ljudi, već Hrvatske i njenog odnosa prema tome“, rekao je Odalović.

„To govori da hrvatsko društvo nije zrelo da primi Srbe i sa tim moraju da se suoče ako hoće kvalitet odnosa“, smatra Odalović.

On je ukazao da se Srbija suočila sa svojim zločinama, ali da Hrvatska nije, kao ni BiH.

„Mi danas od 11.000 nestalih imamo oko 3.000 Srba, što znači da su trećina nestalih u ovom trenutku Srbi. Da li su u Hrvatskoj nestali, na prostoru BiH, sa teritorije KiM, među nestalima je najviše Srba“, ističe Odalović.

Odalović je ocenio da je jučerašnjim obeležavanjem Dana sećanja na stradanja i progon Srba u Sremskoj Rači poslata dobra i dostojanstvena državnička poruka.

„Dobro je da se na takav način po prvi put odnosimo prema svim srpskim žrtvama i ovo je sećanje na njih. Srbija je smogla snage da kaže šta se tamo desilo i da to ne može da se zaboravi, ali moramo da gradimo mostove za budući zajednički život“, dodao je Odalović.

Odalović je izrazio nadu da će međunarodna javnost, koja je imala aktivno učešće u ovim dešavanjima, početi drugačije da gleda na ta dešavanja.

„Ne znam šta slave Hrvati, to nije na ponos nijedne vojske. Ne treba zaboraviti da su mnogi strani generali aktivno učestvovali u pripremi svih ovih akcija i mnogi od tih generala danas pišu memoare“, objasnio je Odalović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.