U trendu

Odbor Senata SAD-a jednoglasno za prijem Crne Gore u NATO

Spoljnopolitički odbor američkog Senata podržao je danas jednoglasno rezoluciju o ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u i ocenio da bi njena ratifikacija u Senatu, prije stupanja na dužnost nove administracije SAD-a, bila jasan odgovor novoj politici Rusije u Evropi, preneli su podgorički mediji.

Predsednik odbora, republikanski senator Bob Koker ocenio je da je proširenje NATO-a na Crnu Goru u interesu SAD-a i saglasio se sa demokratom Benom Kardinom da je Crna Gora sprovela „teške“ reforme kako bi dobila pozivnicu za NATO, preneo je portal „Vijesti“.

“Taj progres je još značajniji jer je Crna Gora postala značajna u ruskoj anti-NATO agendi i čestitam na načinu na koji je ova država odgovorila na to. Drago mi je da pokazujemo kako Rusija nema veto na odluke NATO saveznika”, kazao je Kardin.

Senatorka Džin Šahin je pozvala Senat da što pre glasa o rezoluciji, pre raspuštanja Kongresa i stupanja na dužnost nove administracije Donalda Trampa, preneo je Glas Amerike.

U Rezoluciji spoljnopolitičkog odbora Senata se navodi da će prijem Crne Gore u NATO “osnažiti Alijansu, ojačati stabilnost u Jugoistočnoj Evropi i promovisati interese Sjedinjenih Država i njihovih NATO saveznika.”

Među strateškim razlozima za proširenje NATO-a, Senat navodi da se Sjedinjene Države i saveznici “suočavaju sa stalnim pretnjama po njihovu stabilnost i teritorijalni integritet, te da bi napad na Crnu Goru ili njena destabilizacija zbog spoljašnjeg podrivanja režima, ugrozili stabilnost Evrope i nacionalne bezbjednosne interese Sjedinjenih Država.”

Ministar inostranih poslova Srdjan Darmanović je uoči odluke Odbora kazao da bi SAD trebalo da ratifikuju Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u do kraja sedmice, jer taj posao,” ne bi trebalo da čeka novu administraciju u Vašingtonu.”

Crna Gora je krajem prošle godine pozvana u članstvo u Sjevernoatlanski savez i u toku je proces ratifikacije pristupnog protokola u 28 država NATO-a.

Proces bi trebalo da bude završen u prvoj polovini naredne godine, do kada se očekuje formalin prijem Crne Gore, na samitu Alijanse.

Rusija je protiv članstva Crne Gore i sugeriše referendum o članstvu u NATO-u., na čemu insitira I dio opozicije koja je protiv učlanjenja u Sjevernoatlanski savez.

Javnost je podeljena po ovom pitanju i podršla članstvu i pored vladine kampanje nije prešla dosegla 50 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.