U trendu

Odluku Skupštine RS kritikovali Savet Evrope, EU, SAD…

Odluka Narodne skupštine Republike Srpske (RS) da uruči „priznanja za zasluge“ osuđenim ratnim zločincima, predstavlja ozbiljan udarac naporima na pomirenju u Bosni i Hercegovini i uvredu za brojne žrtve tih zločina traumatizirane nasilnom prošlošću, izjavio je komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnijeks.

Mužnijeks je tako reagovao na jučerašnju dodelu plaketa za zasluge u nastanku RS-a osuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku, prenosi Fena.

„Dok hiljade žrtava u regionu ostaju bez pristupa pravosuđu i bez odštete, pažnja vlasti u kompletnom regionu trebalo bi da bude usmerena na osiguranjr ljudskih prava tih žrtava i negovanjr harmoničnih međunacionalnih odnosa. Tražim od političkih čelnika u Bosni i Hercegovini da udvostruče napore u cilju postizanja pomirenja i trajnog mira i da se suzdrže od angažmana u aktivnostima koje bi mogle da povećaju napetosti“, saopšteno je danas iz Saveta Evrope.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko osudio je danas dodelu povelja u Skupštini RS licima optuženim i osuđenim za ratne zločine, tvrdeći da to, kako kaže, predstavlja neprihvatljivu praksu u modernom i civilizovanom svetu, prenose banjalučki mediji.

„Glorifikovanjem ratnih zlocinaca, vlasti Republike Srpske su propustile priliku da Srpsku predstave kao politički zreo, moderan i progresivan entitet za sve konstitutivne narode i gradane“, tvrdi Incko.

Iz Delegacije EU i Ambasade SAD u BiH su za bosanski portal klix.ba istakli da „osuđuju veličanje ratnih zločinaca u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Na jučerašnjoj svečanoj sednici parlamenta, povodom 25 godina od osnivanja tadašnje Skupštine SR BiH, uručene su povelje institucijama, organizacijama i pojedincima.

Povelje su, između ostalog, uručene dosadašnjim predsednicima skupštine, među kojima i Momčilu Krajišniku, kao i bivšem predsedniku Radovanu Karadžiću, bivšoj potpredsednici Biljani Plavšić i posthumno Nikoli Koljeviću, što je izazvalo reakciju potpredsednika RS Ramiza Salkića koji je potez Narodne skupštine RS ocenio „katastrofalnim“.

Potpredsednica Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević istakla je da se dodelom povelja u parlamentu Srpske izražava poštovanje ličnosti i događaja iz prošlosti, a ne krše se nikakvi zakoni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar