U trendu

Održano pripremno ročište u slučaju „Lora 2“

Trojica bivših hrvatskih vojnih policajaca izjasnili su se juče na sudu u Splitu da se ne osećaju krivim za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika iz bivše JNA i srpskih paravojnih jedinica 1992. u splitskom vojno-istražnom zatvoru, izjavili su novinarima advokati optuženih.

Pripremno ročište bilo je zatvoreno za javnost, a početak postupka u slučaju poznatijem kao „Lora 2“ zakazan je za 9. septembra. U tom slučaju optužnica splitskog tužilaštva tereti za ratne zločine petoricu vojnih policajaca od kojih su dvojica već devet godina u bekstvu.

Pred sudskim većem Županijskog suda u Splitu kojim predsedava sudija Vladimir Živaljić juče su se pojavili optuženi Tonči Vrkić, Anđelko Botić i Ante Gudić, dok su prvooptuženi Tomislav Duić i Emilio Bungur u bekstvu od 2005. i nedostupni su hrvatskom pravosuđu, prenela je Slobodna Dalmacija na portalu.

Pripremno ročište je trebalo da bude održano prošlog leta, ali je u međuvremeu nekoliko puta odlagano.

Optužnica u slučaju „Lora 2“, koja je podignuta pre šest godina, tereti upravnika vojno -istražnog zatvora Lora Tomislava Duića, njegovog zamenika Tončija Vrkića i čuvare Anđelka Botića, Emilija Bungura i Antu Gudića da su od marta do kraja leta 1992. godine psihički i fizički zlostavljali zarobljene pripadnike JNA i srpskih paravojnih jedinica. Od 40-tak zarobljenika koji su prošli torture Lore, umrli su Dušan Jelić, Bojan Vesović i Vlado Savić. Njihova tela ekshumirana su posle rata na području Livna. Prema optužnici, u mučenjima su učestvovale i druge civilne i vojne osobe kojima nije utvrđen identitet.

Svi optuženi u slučaju „Lora 2“ već su pravosnažno osuđeni u slučaju „Lora 1“ za zločine nad civilima u vojno-istražnom zatvoru Lora. U tom prvom slučaju optužnica protiv osam osoba podignuta je marta 2002. Splitski sud je najpre doneo oslobađujuću presudu, ali je Vrhovni sud ukinuo tu presudu i vratio predmet na novo suđenje. U ponovljenom postupku splitski sud 2006. sve optužene je proglasio krivima i izrekao im zatvorske kazne u rasponu od šest do osam godina, a presudu je 2007. potvrdio i Vrhovni sud.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar