U trendu

Orešković prihvatio ostavku Crnoje, uskoro ime novog ministra

Premijer Hrvatske Tihomir Orešković izjavio je večeras da je prihvatio ostavku ministra branitelja Mije Crnoje.

„Ova smo dva dana tražili mišljenje stručnjaka, diskutovali, pogledali dokumente i imali dugu diskusiju. Crnoja je dao ostavku koju sam prihvatio“, rekao je Orešković novinarima ispred vlade.

On je zahvalio Crnoji i svim braniteljima što su se borili za Hrvatsku i najavio da će uskoro biti poznato ime novog ministra.

Lider HDZ Tomislav Karamarko izjavio je da Crnojina krivica ne postoji, te da je otišao zbog „časti“. On je rekao da se protiv Crnoje povela „haranga“.

„Crnoja kao častan čovek to nije mogao da podnese“, rekao je lider HDZ, čiji je Crnoja i bio izbor za ministra.

Poslanik Mosta Miroslav Šimić rekao je novinarima da se Most slaže s Crnojinom odlukom.

„U potpunosti razumemo da za Crnoju nisu bila jednostavna ova dva dana, a nisu bila jednostavna ni za hrvatsku javnost. Ostavili smo neko vreme da utvrdimo sve činjenice i činjenica je da nema krivične odgovornosti, ali postoje elementi moralne i političke odgovornosti“, rekao je Šimić novinarima ispred vlade.

O sudbini kontroverznog ministra branitelja odlučivalo se od juče poslepodne na maratonskom  sastanku premijera Tihomira Oreškovića s potpredsednicima vlade i lidera vladajuće koalicije Tomislava Karamarka (HDZ) i Bože Petrova (Mosta).

On je večeras podneo ostavku rekavši da ne želi da bude teret novoj vladi.

Crnoja se našao u fokusu javnosti i pre nego što je stupio na ministarsku dužnost prošlog petka. Razlog za to su bile njegove najave da će objaviti registar izdajnika nacionalnih interesa i agresora. Mediji su potom otkrili da je Crnoja, koji dolazi iz Hrvatske demokratske zajednice, prijavio lažnu adresu stanovanja, izbegao plaćanje prireza Gradu Zagrebu, a mediji su pisali i o navodnom fizičkom nasilju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.