U trendu

Ostavka grčke vlade moguća posle referenduma

Vlada Grčke bi mogla da podnese ostavku ako Grci u nedelju na referendumu glasaju za predloge poverilaca koji su uslov za nastavak kreditne pomoći, a ne protiv njih kako traži Vlada, izjavio je danas u Atini ministar finansija Janis Varufakis.

„Mogli bismo da podnesemo ostavku, ali bismo sarađivali s onima koji bi preuzeli vlast od nas“, rekao je Varufakis u intervjuu jednom radiju.

Grčki ministar je rekao da „presuda“ naroda mora da se poštuje ali je istakao da „još ništa nije gotovo“ i da će pregovori s kreditorima biti nastavljeni posle referenduma.

„Ja nisam premijer koji ostaje na funkciji bez obzira na sve“, rekao je nedavno predsednik vlade Aleksis Cipras odgovarajući na pitanje o eventualnoj ostavci.

Po poslednjoj anketi, oko 46 odsto Grka namerava da na referendumu odbije ponudu kreditora, ali je pre dva dana to najavilo 57 odsto.Varufakis je u drugom današnjem intervjuu, za televiziju Blumberg, rekao da će podneti ostavku ako na referendumu prevagne „Da“ za predlog poverilaca.

Na pitanje o tome da li će u tom slučaju on idućeg ponedeljka biti ministar, Varufakis je rekao: „Neću“.

On je takođe rekao da ne bi potpisao sporazum s poveriocima, ako njime ne bi bilo obuhvaćeno restrukturiranje duga Grečke.

Poverioci tretiraju Grčku kao „dužničku koloniju“ koja nema nikakva prava, rekao je Varufakis.

On očekuje da će na referendumu većina građana biti za „Ne“ predlogu poverilaca, te je rekao da će i on, i premijer Aleksis Cipras i idućeg ponedeljka biti na svojim dužnostima da bi „iskovali uzajamno koristan sporazum sa Evropom“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.