U trendu

Ostojić ne veruje da Srbija ne može da preusmeri izbeglice

Potpredsednik vlade Hrvatske i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je danas u Opatovcu da mu niko ne može „prodati priču“ da Srbija ne može da preusmeri deo izbeglica na Horgoš i poručio da je Hrvatska spremna da odgovori na sve mere Srbije.

„Nadam se da će premijer (Aleksandar) Vučić i njegovi dužnosnici napokon doći pameti, da vide koju štetu rade svojim građanima“, rekao je Ostojić, prenosi agencija Hina.

Na pitanje hoće li hrvatske stavove oko blokade saobraćaja na Bajakovu biti teško objasniti EU, Ostojić je odgovorio da je Hrvatska punopravna članica EU i da će tu poziciju do kraja koristiti.

„Oni napokon moraju shvatiti da kada šalju poruke Evropskoj uniji, šalju ih nama. Mi smo Evropska unija. Između ostalog, ja sam visoki dužnosnik Evropske unije“, dodao je ministar.

On je rekao da mu niko ne može „prodati priču“ da Srbija nije sposobna da preusmeri izbeglice koje dolaze iz Grčke i Makedonije na Horgoš.

„Mi smo bili spremni za prvi talas. Da je prvi talas ostao kapaciteta do 5.000 ljudi, mi smo to mogli obaviti bez problema. Danas smo na 50.000 i to nam je, dakako, problem“, ponovio je Ostojić.

On je rekao da je u Hrvatskoj „situacija takva da nikoga nema niti po selima, niti po poljima, niti po gradovima, niti po parkovima“, već se ljudi smeštaju u privremeni izbeglički kamp u Opatovcu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.