U trendu

Oštre reakcije Hrvatske na hapšenja u BiH, Plenković traži rasvetljavanje slučaja

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da su hapšenja desetorice hrvatskih državljana, bivših pripadnika Hrvatskog veća odbrane (HVO) u Orašju u BiH, zbog sumnje u ratne zločine pripremana duže vreme i da je njihov tajming indikativan.

„Postoji niz aktivnosti koje su se odvijale izmedju nadležnih institucija Hrvatske i BiH pre izbora naše vlade, a koje zbog njihove složenosti tek treba rasvetlili. Želeo bih da pošaljem jasnu poruku gradjanima da će naša Vlada učiniti sve da zaštiti legitimne interese Hrvatske, ali i prava svih onih koji su ugroženi“, rekao je Plenković na početku sednice vlade.

On je dodao da je u stalnom kontaktu s nadležnim telima u Hrvatskoj, ali da je o svemu obaveštena i medjunarodna zajednica.

Plenković je naglasio da svi ratni zločini treba da budu procesuirani, nezavisno od etničke pripadnosti, ali da „političke formulacije u nekim aktima o udruženom zločinačkom poduhvatu nisu prihvatljive“. On je dodao da se nezavisnost i teritorijalna celovitost Hrvatske branila i u BiH.

„Ovaj slučaj nas neće zaustaviti u sprovodjenju političkih ciljeva programa s kojim smo pobedili na izborima. Evropska budućnost BiH jedini je put za stabilnost i prosperitet te nama važne zemlje i zalog ravnopravnosti naših sunarodnika“, dodao je hrvatski premijer koji je prošle sedmice bio u poseti BiH.

Ministar pravosudja Ante Šprlje najavio je da će za nekoliko dana biti gotova evidencija i presek dokumenata koje su hrvatske institucije predale tužilaštvima Srbije i BiH.

„Dokumenti su se izdavali na neadekvatan način, u višegodišnjem procesu otišle su na hiljade dokumenata, od čega danas imamo posledice“, rekao je Šprlje za Hrvatski radio.

On je objasnio da u toj saradnji Hrvatska nije radila ono što je radila Srbija, koja je, kako je rekao, u dokumentima ostavljala samo specifične tražene podatke, a ostalo „zacrnjavala“.

Hapšenje desetorice bivših pripadnika HVO u ponedeljak u BiH izazvalo je oštre reakcije u Hrvatskoj, uz ocene da je reč o šamaru premijeru Plenkoviću koji je dva dana ranije bio u poseti toj državi, ali i da je reč o politički motivisanom postupku.

Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da nije imala informacije o tome, a bivši načenik Glavnog štaba Hrvatske vojske, penzionisani general Pavao Miljavac rekao je da je predsednicu više puta upozoravao na optužnice iz BiH.

On je za HRT rekao se na tim optužnicama nalazi više hrvatskih generala, uključujući i njega. Takodje je spomenuo i aktuelnog i bivšeg ministra odbrane Damira Krstičevića i Antu Kontromanovića.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su u ponedeljak na području Orašja u bosanskoj Posavini deset osoba osumnjičenih da su tokom rata počinili ratni zločin nad Srbima. Svi su i hrvatski državljani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.