U trendu

Osuditi sve pokušaje afirmacije četništva, ustaštva…

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da svaki pokušaj afirmacije četništva i ustaštva treba jasno osuditi, ocenivši da ima mnogo političara koji vole da raspiruju mržnju i sukobe i da je danas teško graditi mir.

Josipović je u intervjuu agenciji Patrija govoreći o regionalnim odnosima ocenio da „iz Srbije svako malo dođu neke neprihvatljive izjave“, ali i da iz Hrvatske stižu problematične poruke.

On smatra da je glavna boljka mnogih političara – nepostojanje jednakih kriterijuma za sebe i druge, a u tom kontekstu ocenjuje kao „u najmanju ruku neukusno to da rehabilitaciji kardinala Stepinca prigovaraju oni koji su rehabilitovali Dražu Mihajlovića i rehabilituju Miloševića ili Nedića“.

„Neočetništvo u Srbiji otišlo je dalje nego neoustaštvo u Hrvatskoj. I jedan i drugi fenomen su mi potpuno strani i smatram ih jednako pogubnima. Nisam sretan da se zločinci i teroristi rehabilituju i da im se dižu spomenici u bilo kojoj državi“, kaže Josipović.

Izrazivši žaljenje što se takve stvari događaju i u Hrvatskoj, on upozorava da u našem regionu tako nešto nosi dodatnu negativnu poruku i stvara nove tenzije.

„Uvek zagovaram jednake kriterijume. I četnici i ustaše služili su Hitleru i Mušoliniju i jasno su bili na pogrešnoj strani… Ali, to je istorija.

Danas je potpuno nevažno čiji je deda ili otac bio ustaša, četnik ili partizan“, ističe bivši predsednik Hrvatske.

Prema njegovim rečima, važno je da ispravno vrednujemo istoriju i da prihvatimo kako je antifašizam, borba partizana, bio ispravan put, a da pomagati Hitlera to nije bilo.

„Zato, svaki pokušaj afirmacije četništva i ustaštva treba jasno osuditi. Potpuno je neverovatno da nezanemariv deo naroda koji su u Drugom svetskom ratu bili na pobedničkoj strani, silom želi među poražene, među one koje je ceo demokratski svet osudio i prepoznao kao pogrešan izbor“, kazao je Josipović.

On zaključuje da je veoma teško graditi mir i da se sukobi različitih vrsta, pa i ratovi, lako raspiruju, pri čemu različiti oblici političkih, ekonomskih i drugih pritisaka i sporova, teroristički ili drugi napadi, nisu isključeni.

Josipović, ipak, izražava nadu da je ljudima bilo dosta mržnje i stradanja i da će političari biti na istom tragu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.