U trendu

Osumnjičeni za napad na Vučića pušteni nakon ispitivanja

Almir Merdić, Elvedin Himzić i Mujo Dizdarević iz Tešnja, koje je Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) jutros uhapsila pod sumnjom da su učestvovali u napadu na premijera Srbije Aleksanda Vučića, 11. jula u Srebrenici, pušteni su posle ispitivanja.

Merdić je u kratkom telefonskom razgovoru za novinsku agenciju Patria iz Sarajeva potvrdio da je pušten kući posle petosatnog ispitivanja u Tužilaštvu BiH.

„Ne znam šta će se dalje desiti. Nisu mi rekli ništa. Vratili su mi dokumente. Samo su tražili da im kažem šta sam vidio taj dan u Srebrenici“, rekao je Merdić.

SIPA je jutros u Jelahu kod Tešnja uhapsila Merdića, Himzića i Dizdarevića koji su prema navodima MUP-a RS učestvovali u napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića 11. jula u Potočarima, tokom obeležavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Mediji iz Srbije su, pozivajući se na obavještajne izvore, označili Merdića kao organizatora napada na Vučića, dovodeći ga u vezu s radikalnim organizacijama u BiH, ratnim komandantom Srebrenice Naserom Orićem i bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.