U trendu

Otvorena birališta u Makedoniji

U Makedoniji su u 7 časova otvorena birališa na vanrednim parlamentarnim izbori na kojima pravo glasa ima 1.784.416 građana, a glasanje će trajati do 19 časova večeras, javili su makedonski mediji.

Od građana sa pravom glasa, 230.122 su na posebnom spisku, jer se smatra da su na privremenom radu u inostranstvu.

Na izbornom listiću se nalaze imena 11 koalicija i partija, a glasa se u šet izbornih jedinica na 3.480 izbornih mesta u Makedoniji.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji su rezultat Sporazuma, koji su predstavnici najvećih političkih partija potpisali u Pržinu, uz posredovanje Evropske unije.

Izbori su, prema tom sporazumu najpre trebalo da budu održani 24. aprila, ali su pomereni za 5. jun, kada vladajuća VMRO-DPMNE bila jedina koja je podnela izbornu listu, pa su izbori ponovo odloženi.

Najnoviji datum održavanja izbora četiri najveće partije dogovorile su 31. avgusta.

Vanredni parlamentarni izbori bi trebalo da izvedu zemlju iz dvogodišnje političke krize.

Ključni igrači predstojećih izbora u Makedoniji su lider vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji pretenduje da se vrati na vlast i njegov rival Zoran Zaev, koji predvodi Socijaldemokratski savez Mekedonije.

Poslednjih nekoliko izbora je bilo problematično jer je opozicija optuživala vlast za krađu glasova, a politička previranja su pogoršana u januaru 2015. kada je opoziciona Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) obelodanila nelegalno prisluškivanje hiljada ljudi, uključujući i lidera opozicije, novinara i crkvenih zvaničnika.

SDSM je za prisluškivanje optužio vladajuću VMRO-DPMNE.

Nakon toga su usledili višenedeljni opozicioni protesti protiv vlade Nikole Gruevskog, koji je na vlasti bio od 2006.

Gruevski je potom podneo ostavku i otvorio mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar