U trendu

Ove godine dve komemoracije jasenovačkim žrtvama?

Sasvim je izvesno da će se ove godine održati dve komemoracije u Jasenovcu – jedna u organizaciji države  22. aprila i druga osam dana ranije, a prirediće je oni koji su odlučili da bojkotuju zvaničnu komemoraciju, piše riječki Novi list.

Koordinacija jevrejskih opština već je odlučila da će se u Jasenovcu okupiti 14. aprila, potvrdio je predsednik te koordinacije Ognjen Kraus.

„Za ostale još ne znam, ali mi ćemo tog dana održati komemoraciju žrtvama jasenovačkog logora, rekao je Kraus.

A danas će Savez antifašističkih boraca Hrvatske, Srpsko narodno veće i još neka druga udruženja nacionalnih manjina odlučivati hoće li se pridružiti alternativnoj komemoraciji.

Iz razgovora s čelnicima tih zadruga zaključili smo da su oni vrlo blizu tome, pa bi danas mogao biti objavljen i zajednički program ove komemoracije. No, na njoj neće biti samo predstavnici nevladinog sektora, nego i istaknuti političari.

Pozivajući se na nezvanične informacije, ovaj riječki dnevnik piše da će, na primer, predsednik SDP-a Zoran Milanović zaobići komemoraciju 22. aprila  i doći u Jasenovac sa Jevrejima i ostalima.

U redovima vlasti su, po svemu sudeći, shvatili šta će za Hrvatsku značiti dve ovakve komemoracije, pa je predsednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila da će se angažovati da bi Krausa i druge nagovorila da odustanu od bojkota državnog obeležavanja godišnjice proboja logoraša iz Jasenovca.

„Te podele nisu dobre i ovih dana ću započeti sa svima razgovarati da vidimo što možemo da učinimo. U svakom slučaju, Jasenovac je bio veliko stratište ustaškog režima. Hrvatska je izrasla na korijenima Domovinskog rata i antifašizma koji je utemeljen u našem Ustavu“, rekla je Grabar Kitarović.

Dodala je da Hrvatska mora da prestane da se deli oko prošlosti i usredsredi na egzistencijalna, a ne ideološka pitanja, i okrene se budućnosti.

„Naravno, moramo poštovati istoriju i sagledavati je u istorijskim okvirima bez ikakvog revizionizma, ali i bez politikanstva.

Trebamo respektovati i poštovati žrtve, ali i prestati politizovati Jasenovac“, rekla je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.