U trendu

Papa, Vartolomej i Jeronimos pozvali svet da zaštiti izbeglice

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja, vaseljenski patrijarh Vartolomej i atinski arhiepiskop Jeronimos – poglavar Grčke pravoslavne crkve, potpisali su danas na grčkom ostrvu Lezbosu zajedničku deklaraciju kojom pozivaju medjunarodnu zajednicu da „zaštite ljudske živote i produže privremeni azil onim izbeglicama kojima je to neophodno“, javile su svetske agencije.

Poglavari tri crkve su pozvali političke lidere da „uptrebe sva rasploživa sredstva da bi svi pojedinci i zajednice, uključujući i hrišćane, ostali u svojoj domovini s pravom da žive mirno i bezbedno“.

Verski lideri su dodali da su došli na Lezbos da ohrabre one „koji su došli da traže utočište, i da podrže one koji su spremni da im pomognu“.

Jeronimos je danas kritikovao politiku EU prema migrantima i njen dogovor sa Turskom o vraćanju migranata koje Evropa ne prima.

„Samo oni koji pogledaju u oči male dece koju smo danas sreli u izbegličkim kampovima, prepoznaće krah humanosti i solidarnosti Evrope“, izjavio je arhiepiskop atinski i svegrčki Jeronimos.

Papa je odlučio da desetak izbeglica sa Lezbosa danas povede sa sobom u Italiju. Osmoro su Sirijci, a dvoje Avganistanci.

Grčki mediji javljaju da im je Italija dala humanitarne vize.

Izvor blizak papi rekao je da je njegova odluka simbolična dok Evropa polako okreće ledja migrantima.

Poseta pape, patrijarha i arhiepiskopa koje na Lezbosu prati i premijer Grčke Aleksis Cipras, a neki analitičari j ocenjuju i kao provokativnu, dolazi nakon kontroverznog sporazuma Evropske unije i Turske o zaustavljanju priliva migranata i njihovom vraćanju u Tursku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar