U trendu

Paravinji ponovo 40 godina zatvora

Županijski sud u Splitu danas je ponovo prvostepeno osudio Dragana Paravinju na 40 godina zatvora zbog teškog ubistva i pokušaja silovanja maloletne Antonije Bilić 2011. godine, kao i zbog pokušaja silovanja još jedne devojke u Omišu 2010.

To je bilo treće sudjenje vozaču kamiona Draganu Paravinji, koji je u prethodna dva postupka na šibenskom županijskom sudu bio osudjen na 40 godina.

Obe presude poništio je Vrhovni sud uz obrazloženje da nije dokazano da je pre nego što je ubio, Paravinja pokušao da siluje maloletnu devojku. Zbog toga je Vrhovni sud smatrao da nije dokazana kvalifikacija teškog ubistva radi prikrivanja silovanja.

Treće sudjenje, koje je počelo krajem januara, vodilo se na Županijskom sudu u Splitu.

Izrečena mu je jedinstvena kazna od 40 godina zatvora, što je i maksimalna zatvorska kazna. Ako presuda postane pravosnažna, moraće da plati i sudske troškove u iznosu od 230.000 kuna (oko 30.000 evra).

I treći sudski postupak bio je zatvoren za javnost zbog zaštite maloletne žrtve.

Paravinja je tokom sudjenja tvrdio da nije kriv i da su mu dokazi podmetnuti.

Ključni dokaz protiv vozača kamiona Dragana Paravinje bile su snimke nadzornih kamera kojima je rekonstruisano njegovo kretanje, kao i tragovi krvi Antonije Bilić pronađeni u njegovom kamionu.

Slučaj Antonije Bilić potresao je Hrvatsku, ali i javnost u regionu.

Višemesečna potraga za devojkom koja je poslednji put viđena 7. juna 2011. dok je stopirala na mostu preko reke Čikole kako ulazi u Paravinjin kamion, nije dala rezultate. To je bila najopsežnija potraga ikad u Hrvatskoj tokom koje je čak isušeno i jedno jezero.

U Paravinjinom kamionu pronađeni su tragovi krvi nestale devojke. On je, najpre, istražiteljima u BiH (Republici Srpskoj), gde je pobegao, priznao, a potom porekao da je ubio. Posmrtni ostaci Antonije Bilić pronađeni su krajem novembra 2012. na smetlištu kamionskog parkirališta na području Josipdola kod Ogulina.

Paravinja je i u BiH i u Srbiji osuđen zbog pokušaja silovanja i silovanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar