U trendu

Parlament počeo raspravu o opozivu Ivanova

Makedonski parlament počeo je danas plenarnu raspravu o inicijativi opozicije za opoziv predsednika države Djordja Ivanova zbog kontroverzne odluke o aboliciji 56 političara i njihovih saradnika.

Predlog za opoziv Ivanova podnela je opoziciona Socijaldemokratska stranka Makedonije (SDSM) jer smatra da je njegov potez protivustavan, a podržala je albanska partija DUI, koja je deo vlasti.
Poslanik vladajuće VMRO DPMNE Zoran Ilioski je rekao da je predlog za opoziv koji su podneli predastavnici opozicije, neosnovan, ističući da Ivanov nije prekršio Ustav.

Ilioski je predsednik posebne komisija makedonskog parlamenta, u kojoj VMRO DPMNE ima većinu, a koja je prošlog ponedeljka ocenila da je neosnovana inicijativa opozicije za opoziv predsednika Makedonije Djordja Ivanova zbog odluke o aboliciji 56 političara i njihovih saradnika.

Prepodnevni deo plenarne sednice Sobranja Makedonije o predlogu za opoziv Ivanova protekao je u suprotstavljenim stavovima poslanika vlasti i opozicije.

Poslanik i lider Demokratskog saveza Pavle Trajanov je pore početka sednice rekao da bi bilo red da predsednik Ivanov pristvuje sednici ukoliko želi da se vodi uzdržana rasprava. Predsednik parlamenta Trajko Veljanvski je rekao da je uputio poziv Ivanovu da prisustvuje sednici i da za to nema prepreka.

Za učešće u raspravi prijavilo se 86 poslanika pa se učekuje da sednica traje nekoliko dana.

Eventualnu odluku za početak postupka pred Ustavnim sudom za utvrdjivanje odgovornosti Ivanova treba da donese najmanje 82 od 123 poslanika u parlamentu u kojem vladajuća VMRO DPMNE ima 60 poslanika

Opoziciona SDSM je postupak za ispitivanje odgovornosti Ivanova inicirala 13. aprila, dan pošto je makedonski predsednik doneo odluku o pomilovanju 56 osoba. Ivanov je te odluke poništio u dva navrata posle brojnih zahteva opozicije i medjunarodne zajednice, kao i svakodnevnih gradjanskih protesta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.