U trendu

Petrov ultimatumom iskomplikovao krizu vlasti u Hrvatskoj

Ultimatum šefa Mosta, manje članice vladajuće koalicije u hrvatskoj vlasti, Bože Petrova – opstanak aktuelne vlasti ili izbori, šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku, koji zahtevaju opoziv premijera Tihomira Oreškovića, dodatno je danas iskomplikovao hrvatsku političku scenu.

Petrov je, naime, ranije danas rekao da Most neće učestvovati u prekomponovanju vlade, a ako Karamarko i HDZ na tome budu insistirali jedina opcija za tu stranku su novi izbori.

Petrov je, kako se tumači u hrvatskim medijima, praktično ovom izjavom Most vezao za sudbinu premijera Oreškovića.

Predlog HDZ-a za opoziv Oreškovića stavljena je danas na dnevni red Hrvatskog sabora. Prema proceduri, najpre vlada treba da zauzme svoj stav o tom predlogu u roku od osam dana, a 30 dana od izjašnjavanja vlade o opozivu je dužan da se izjasni i Sabor.

Kriza hrvatske vlasti nastala je nakon što je Orešković zatražio od Karamarka i Petrova da odstupe iz vlade. Karamarko je na to odgovorio zahtevom za opoziv premijera. Petrov je najavio da je spreman i podneti ostavku ako bi to doprinelo stabilizaciji političke situacije, koja se danima ocenjuje, veoma ozbiljnom.

U međuvremenu, Petrov se juče, na iznenađenje hrvatske javnosti, sastao u četiri oka sa Oreškovićem u premijerovom stanu, a nakon toga nije želeo da daje izjave. Tema njihovog razgovora nije obelodanjena, ali se može naslutiti, nakon današnje izjave lidera Mosta.

Inače, prvom potpredsedniku vlade i šefu HDZ Karamarku je danas stiglo pismo od  kolega evroparlamentaraca među kojima su Davor Ivo Stier, Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Andrej lenković vezano za aktualne političke događaje.

Oni su svojoj partiji poručili da u okolnostima krize vlade, svi zajedno treba da preuzmu političku odgovornost za Hrvatsku, te da je verodostojnost HDZ pred iskušenjem,.

Ukazali su, kakoje preneo Večernji list, da je interes države, vlade i stranke ispred interesa bilo kojeg pojedinca.

„U ovom trenutku smatramo da je, umesto rušenja vlade koju je HDZ formirao, u ncionalnom interesu njena stabilnost i funkcionalnost“, navodi se u pismu u kojem evroparlamentarci pozivaju kolege iz HDZ-a da glasaju po svojoj savesti i za dobrobit Hrvatske.

Sudeći prema jučerašnjoj izjavi predsednika najuticajnije opozicione SDP Zorana Milanovića nije jasno kako će se zastupnici te stranke izjasniti u slučaju izglasavanja nepoverenja Oreškoviću.

Milanović je, naime, najpre rekao da će podržati HDZ-ov predlog za opoziv Oreškovića, a nakon što se to i zvanično dogodilo, predsednik SDP je povukao ručnu i poručio da njegova stranka još nije odlučila kako će se ponašati tokom najavljenoga glasanja o opozivu premijera.

„To je HDZ-ova smicalica za spašavanje Karamarka“, poručio je izričito Milanović, očito svestan odijuma koji bi nastao prema SDP-u kada bi on u presudnom trenutku pružio ruku Karamarku i pomogao mu da izbegne sudbinu prvog vladinom funkcionera u istoriji kome je u Saboru izglasano nepoverenje.

Milanović je primetio da u poslednja dva dana HDZ od Oreškovića pravi  nacionalnog neprijatelja.

„U toj situaciji, SDP će sam odlučiti kako da napravimo ono što će nas čim pre dovesti do izbora“, poručio je šef SDP-a na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

On je izričito založio za raspuštanje Sabor kako bi se na izbore išlo već polovinom jula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.