U trendu

Plenković: Radujem se uspesima Crne Gore, Hrvatska nikoga neće kočiti

Hrvatska i Crna Gora će odlično sarađivati, kazao je za podgoričku „Pobjedu“ potpredsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta i lider HDZ-a Andrej Plenković koji će nakon pobede njegove stranke na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj verovatno biti novi premijer te zemlje ističući i da Hrvatska nikoga neće kočiti na putu integracija.

On ističe da je dinamika pregovaračkog procesa Crne Gore s EU jako dobra i da je crnogorska pozicija u Uniji sigurna. Plenković, koji je u četvrtak u Strazburu posledni put vodio sednicu Spoljnopolitičkog odbora EP, kazao je da je uspeh Crne Gore i uspeh Hrvatske.

„Radujem se crnogorskim uspesima, bićemo tu za vas na evropskom putu i samo nastavite sa reformama. (Premijer Milo) Đukanović i njegov savetnik (Milan) Roćen su moji veliki prijatelji i naša saradnja će biti odlična. Vidimo da ratifikacija Pristupnog protokola sa NATO teče dobrom brzinom i to je veoma značajno za celi region. I što se tiče evropskih integracija učinjeno je mnogo. Otvorena su 24 poglavlja, dva su privremeno zatvorena, pozicija Crne Gore je stabilna i pravac je jasno određen“, kazao je lider HDZ-a i dodao da očekuje „rešavanja pitanja koja su ostala iz devedesetih“.

Komentarišući stanje u regionu, Plenković kaže da Hrvatska nikoga neće kočiti na putu integracija, niti je to ikada radila.

„Hrvatska se ponaša vrlo principijelno. Mi smo imali težak put ka Uniji, ispunjavali smo kriterijume prema individualnim zaslugama. Bili smo principijelni i u regionu, ali i međunarodnom kontekstu. Moramo čuvati stabilnost i Hrvatska je stabilnija ukoliko su stabilne sve zemlje našeg susedstva, i nama je u interesu da što pre postanu članice EU i NATO“, rekao je Plenković, a preneo CdM.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar