U trendu

Plenković u finišu kampanje: Srbiji je potrebna katarza

Srbiji je potrebna katarza, poručuje šef HDZ-a Andrej Planković u jednom od poslednjih intervjua uoči vanrednih parlamentarnih izbora, a nakon kampanje kojom je dominiralo pitanje odnosa sa Srbijom.

– Između Hrvatske i Srbije postoji nekoliko otvorenih pitanja i sva su vezana za ostatke i probleme iz vremena “velikosrpske, Miloševićeve agresije na Hrvatsku – rekao je Plenković za Jutarnji list.

Plenković kaže da je reč o pitanju nestalih osoba, kompenzacije ratne šštete za ljude koji su stradali, hrvatske logorše, za sve one koji su izgubili svoje najbliže, reč je, dodaje, o pošštovanju hrvatske manjine u Srbiji.

Kao najkrupniji problem on navodi pitanje ratnih zločina.

Insistira da je Srbiji neophodna katarza i suočavanje sa nedavnom prošlošću, s vremenom o kojem, kako kaže, brojni ljudi u Srbiji ne žžele da shvate šta je bila suština Miloševićevog „velikosrpskog projekta“.

– I u tom kontekstu mi nećemo dopustiti da Srbija sa svojim zakonom o nadležžnosti držžavnih tela za procesuiranje ratnih zločina pretenduje da bude ‘mali Hag’ nakon Haga, dakle šširi ne univerzalnu, nego hibridnu regionalnu jurisdikciju, nepoznatu u komparativnom međunarodnom krivičnom pravu, koja je neprihvatljiva i dovodi do pravne nesigurnosti hrvatskih držžavljana, našših branitelja – naveo je Plenković i dodao da će, ako bude premijer, učintii sve da se to pitanje reši.

– “U ovom je trenutku tretman koji ima srpska manjina u Hrvatskoj, s tri fiksna mesta u Saboru, bitno povoljniji nego ššto ga ima hrvatska manjina u Srbiji -, rekao je Plenković.

Smatra da je dobro da se neko od Hrvata izabere kroz liste političkih stranka u Srbiji u Narodnu skupšštinu, ali očekuje i jedan fiksni mandat.

“I tu se zahteva promena zakonodavstva u Srbiji kako bi se to osiguralo, s obzirom na to da se broj Hrvata sada kreće na oko 56-57.000“, naveo je on.

Upitan da li će dati podršku SNS-u srpskog premjera Aleksandra Vučića za članstvo u Evropskoj narodnoj partiji, Plenković kaže da će njegova stranka o tome zauzeti stav kada to pitanje dođe na dnevni red, u novembru.

A na konstataciju da verovatno tu neće imati puno manevarsko prostora, on kaže da je to proces koji traje od 2013. godine.

“Videćemo konačne izveštaje kolega koji su na tome radili i onda doneti odluku”, zaključio je Plenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar