U trendu

Počelo novo sudjenje Sanaderu i HDZ za korupciju

Pred Županijskim sudom u Zagrebu danas je počelo novo sudjenje bivšem premijeru i nekadašnjem predsedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivu Sanaderu i ostalim optuženima u slučaju „Fimi-medija“.

Svi optuženi su se izjasnili da se ne osećaju krivim u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici.

Na prvom sudjenju, čije je nepravosnažne osudjujuće presude Vrhovni sud srušio prošle godine i naložio novo sudjenje, bivši HDZ blagajnik Mladen Barišić priznao je da je iz državnih institucija i firmi izvlačio novac za HDZ-ov crni fond.

Krivicu je priznala i vlasica privatne marketinške agencije Fimi-medija preko koje je izvlačen novac Nevenka Jurak i blagajnica HDZ Branka Pavošević. Njihovi iskazi bili su ključni za osudjujuću presudu Sanaderu, ali i HDZ-u kao prvoj stranci koja je optužena za korupciju.

Novo sudjenje vodi sudija Irena Kvaternik, a tokom novog sudskog postupka biće ispitano oko 220 svedoka.

Sanader je u slučaju „Fimi medija“ bio osudjen na devet godina zatvora i oduzimanje oko dva miliona evra protivpravne imovinske koristi, dok je HDZ kažnjen s pet miliona kuna (oko 660.000 evra) i oduzimanjem oko 24 miliona kuna (oko 3,2 miliona evra) nezakonite koristi.

Na zatvorske kazne od od godinu i po do tri osudjeni su i Barišić, Pavošević i Jurak, dok je portparol HDZ Ratko Maček osudjen na uslovnu kaznu.

Vrhovni sud je prošle godine srušio presudu zagrebačkog suda zbog „teške povrede krivičnog postupka“. Sud je zaključio da Sanader nije mogao da ispita sve svedoke koje je planirao kao ni suokrivljenike koji su priznali optužbe.

Ustavni sud prošle godine je ukinuo i prvu pravosnažnu presudu od osam i po godina zatvora bivšem premijeru u slučajevima „Hypo banka“ i „Ina-MOL“ i vratio ih na ponovno sudjenje Županijskom sudu u Zagrebu.

Očekuje se i izricanje presude u slučaju „Planinska“ u kojem je nekada najmoćniji hrvatski političar optužen za primanje 17 miliona kuna „provizije“, pošto je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od firme bivšeg HDZ-ova saborskog poslanika i vlasnika lanca mesara Stjepana Fiolića.

Sanader je s mesta premijera bez objašnjena otišao sredinom 2009, a potom je usledilo niz istraga protiv njega zbog korupcije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar