U trendu

Počelo sudjenje kumanovskoj grupi

Pred Vrhovnim sudom u Skoplju danas je uz jake mere obezbedjenja počelo sudjenje za terorizam grupi od 30 muškaraca albanske nacionalnosti poznatoj kao kumanovska grupa.

Sudjenje je počelo iznošenjem uvodne reči tužilaštva koje je tvrdilo kumanovska grupa koja se 9. i 10. maja sukobila sa makedonskom policijom u Kumanovu, funkcionisala na tri nivoa. U tim sukobima poginulo je osam policajaca i deset pripadnika kumanovske grupe.

Prvo nivo, prema tužilaštvu, bila je komandna struktura, drugo nivo, logistika, a treći nivo obuhvata članove grupe koji su učestvovali u oružanom sukobu. Prema tvrdnjama tužilaštva prvi i treći nivo činili su ljudi koji žive na Kosovu, dok je drugi nivo, logistika bila iz Makedonije.

Tužilaštvo tvrdi i da je kumanovska grupa duže vreme planirala i spremala akciju u Kumanovu, a da će se u toku sudjenja otkriti motivi terorističkog akta.

Pre početka sudjenja advokati optuženih tražili su odlaganje kao i psihijatrijko veštačenje za optužene ali je sud odbacio njihove zahteve.

Ispred Suda i u samoj zgradi primetno je jako policijsko obezbedjenje, a svi koji prisustvuju sudjenju, pre ulaska u zgradu temeljno su proveravani. U vreme dovodjenja optuženih Sud su nadletali policijski helikopteri.

Sudski proces počeo je tačno devet meseci nakon što su se u kumanovskom naselju Divo pripadnici „kumanovske grupe“ sukobili sa specijalnom policijom. U dvodnevnim sukobima, 9. i 10. maja poginulo je osam policajaca, a 42 su teško povredjena. U policijskoj akciji je poginulo i 10 pripadnika kumanovske grupe.

Za terorizam je optuženo ukupno 30 pripadnika te grupe. Najveći deo njih su državljani Kosova, a za terorizam su optuženi i jedan državljanin Albanije i jedan nemački državljanin.

Prvooptuženi je Sami Ukšini, zvani komandant Sokoli, a drugi na listi optuženih je Andi Krasnići iz Mališeva. Ukšinija i Krasnićija optužnica tereti da su bili vodje kumanovske grupe, dok su ostala dvojica vodja i organizatora napada u Kumanovu Mirsad Ndrecaj poznat kao komandant Nato i Rizaj Beg ubijen u policijskoj akciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.