U trendu

Počelo sudjenje Naseru Oriću

U Sudu BiH u Sarajevu danas je održano prvo ročište ratnom bošnjačkom komandantu Srebrenice Naseru Oriću, koji se zajedno sa Sabahudinom Muhićem tereti za ratni zločin ubistva tri ratna zarobljenika srpske nacionalnosti tokom 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Na ročištu je dogovoreno da se sudjenje nastavi 16. februara, kada će biti izvedeni i prvi svedoci.

Po izlasku iz zgrade Suda BiH, Orić nije želio da daje izjave

Članice Udruženja „Majke Srebrenice“ poručile da će se, ako budu pozvane, rado odazvati kao svedoci na sudjenju.

„Nijednoj majci ne bih oprostila da lažno svedoči. Ja lično znam mnogo, bila sam i ranije svedok, i ‘Majke Srebrenice’ uvek će se odazvati i pošteno svedočiti. Medjutim, mi nikada nećemo pristati da se lažni svedoci pripremaju u Bijeljini i Beogradu“, rekla je predsednica ovog Udruženja Munira Subašić.

Radojka Filipović, predsednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac, ocenila je, s druge strane, da je sramotno što se Oriću sudi samo za tri ubistva, ali da se nada pravednom procesu.

„Došli smo na mesto gde bi trebalo potražiti istinu o stradanju Srba i gde treba da se donese pravosnažna sudska presuda, za barem jednog ubijenog Srbina sa područja Bratunca, Srebrenice, Milića, Šekovića, Vlasenice, Zvornika, za zločine koje su činili Muslimani iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića“, istakla je Filipovićeva.

Ona je dodala da ubijeni Srbi nisu stradali u napadu na Srebrenicu, već da su sedeli kod svojih kuća.

„Nadam se da će proces pokazati da je Naser Orić kriv i da će mu se izreći pravosnažna sudska presuda“, zaključila je Radojka Filipović.Prvom ročištu na sudjenju Naseru Oriću prisustvovala je grupa gradjana koja je želela da pokaže podršku ratnom komandantu Srebrenice, ali i grupa gradjana iz Republike Srpske, medju kojima su članovi porodica žrtava, za čije ubistvo se terete Naser Orić i Sabahudin Muhić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.