U trendu

Počeo forum na Bledu

Na Bledu je danas počelo okupljanje učesnika 10. Bledskog strateškog foruma na kojem učestvuju visoki zvaničnici EU i regiona, među kojima je i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Centralni, panel lidera na temu „Novi svetski poredak: sukobljavanje ili partnerstva“ počinje popodne.

Kao glavni govornik najavljen je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, a među učesnicima su predsednik Slovenije Borut Pahor, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, premijer Srbije Aleksandar Vučić, premijer Luksemburga Gzavije Betel, generalni sekretar OEBS Lamberto Zanijer i izaslanik generalnog skeretara UN Kristijan Fris Bah, najavili su organizatori.

Na dnevnom redu biće rasprava o promenama koje su potrebne u svetskoj politici zbog izazova masovne migracije, međunarodnom terorizmu i klimatskim promenama, ali će izbeglička kriza svakako biti u centru pažnje.

Organizatori skupa podsećaju da se deseti tradicionalni Bledski strateški forum koji će se okupiti oko 600 učesnika iz regiona, EU i međunarodnih organizacija, održava u godini važnih godišnjica – 70 godina od okončanja Drugog svetskog rata, 70 godina od osnivanja UN i 40 godina OEBS i da će važne teme skupa biti pitanja mira i bezbednostii, privredna saradnja i ljudska prava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.