U trendu

Početak hladnog rata Srbije i Hrvatske

Hapšenjem hrvatskog špijuna u Beogradu započeo je hladni rat između Srbije i Hrvatske, ocenjuje danas hrvatska „Slobodna Dalmacija“.

List navodi, pozivajući se na nezvanične hrvatske diplomatske izvore, da Hrvatska nije dobila nikakvu zvaničnu informaciju od srpskih vlasti o hapšenju špijuna u Beogradu i da zbog toga u petak uveče niko sa hrvatske strane nije želeo da komentariše tu vest, sve dok ne bude zvanično potvrđena iz Srbije.

Činjenica da je ta vest puštena u srpske medije pre nego što je za nju doznala hrvatska Vlada ukazuje da se verovatno radi o jednostranom podizanju tenzija sa srpske strane uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, piše Slobodna.

„Takva neprofesionalna objava do sada nezabeležene situacije u odnosima dve države baca sumnju u transparentnost i namere srpske strane. Slobodno možemo da kažemo da je ovim činom započeo hladni rat između dve susedne zemlje“, piše „Slobodna Dalmacija“ i zaključuje da su na potezu zvanične institucije vlade Srbije, „koje će sigurno morati da objasne hrvatskoj Vladi što se tačno dogodilo juče u Beogradu“.

Operativci srpske Bezbednosno-informativne agencije uhapsili su u petak u Beogradu hrvatskog špijuna, koji je, prema navodima zagrebačkog „Večernjeg lista“, identifikovan kao 57-godišnji Čedo Čolović, oficir u penziji Republike Srpske. Večernji navodi da je uhapšeni optužen je da je „godinama Zagrebu prenosio podatke iz Beograda i da su zbog njega najmanje devetorica Srba optužena za ratne zločine“, kao i da je „uhapšen dok je bežao u Hrvatsku“.

Više javno tužilaštvo saopštilo je da se radi o licu koje ima državljanstvo Republike Srbije i Hrvatske, i koji je do 1990. godine živeo i radio u Republici Hrvatskoj, nakon čega mu je mesto prebivališta bilo u Republici Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar