U trendu

Počinje sudjenje kumanovskoj grupi za terorizam

Sudjenje za terorizam grupi od 30 muškaraca albanske nacionalnosti poznatoj kao „kumanovska grupa“ počeće danas u Skoplju.

Sudski proces počinje tačno devet meseci nakon što su u delu Kumanova, koje se zove „Divo naselje“, pripadnici „kumanovske grupe“ sukobili sa specijalnom policijom.

U dvodnevnim sukobima, 9. i 10. maja poginulo je osam policajaca, a 42 su teško povredjena. U policijskoj akciji je poginulo i 10 pripadnika „kumanovske grupe“.

Za terorizam je optuženo ukupno 30 pripadnika te grupe. Najveći deo njih su državljani Kosova, a za terorizam su optuženi i jedan državljanin Albanije i jedan nemački državljanin.

Optužnica ih tereti da su od januara 2015. do napada u Kumanovu pripremali terorističke napade u Makedoniji.

Na sudjenju „kumanovskoj grupi“, pored svedoka i meštana „Divog naselja“, kao zaštićeni svedoci će svedočiti i 48 policajaca koji su povredjeni u borbama 9. i 10. maja 2015.

Prvooptuženi je Sami Ukšini, zvani komandant Sokoli, a drugi na listi optuženih je Andi Krasnići iz Mališeva. Njih dvojica su bili vodje „kumanovske grupe“, dok su ostala dvojica vodja i organizatora upada u Kumanovu Mirsad Ndrecaj poznat kao komandant Nato i Rizaj Beg ubijeni u policijskoj akciji.

Advokati optuženih su najavili da će tražiti da se pred sudom kao svedoci pojave i pripadnici makedonskih obaveštajnih službi, za koje se pojavila informacija da su pre napada u Gošincima i u Kumanovu kontaktirali sa vodjama „kumanovske grupe“.

Optužnica za terorizam protiv pripadnika „kumanovske grupe“ podignuta je u decembru prošle godine. Sudjenje se odvija u krivičnom sudu Skoplje jedan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar