U trendu

Pokušaji Rusije da omete ulazak Crne Gore u NATO štete njoj samoj

Pokušaj Rusije da omete ulazak Crne Gore u NATO šteti samim interesima Rusije, i to liči na pokušaj da se zatvori konjušnica pošto su konji već odavno pobegli, ocenjuje danas u komentaru Moskovski komsomolac.

„Reakcija Moskve na prošlogodišnji poziv NATO-a Podgorici da pristupi Alijansi ličila je na gnev i uvredjenost odbačenog ljubavnika. Mnogi naši zvaničnici su javno poslali sledeću poruku: ako udjete u NATO, vaši odnosi odnosi s Rusijom razvijaće se sasvim drugačije nego ranije“, ocenjuje dnevnik.

MK navodi da Rusija prema Crnoj Gori „ima potpuno specifičan odnos“, drugačiji nego prema drugim državama. „Po pitanju ulaska Crne Gore u NATO, rusko rukovodstvo se oseća kao Cezar u trenutku kada izgovara ‘Zar i ti, sine Brute?'“, dodaje se u komentaru.

List ocenjuje da taj „osećaj“ nije opravdan, i da ulazak Crne Gore u NATO nema realnu pretnju po bezbednost Rusije.

„Obrnuto, uzimajući u obzir tradicionalne istorijske simpatije prema Rusiji značajnog dela crnogorskog stanovništva, članstvo te zemlje u Alijansi može čak ići na ruku Moskvi. Prijatelj unutar NATO-a Rusiji uopšte ne bi smetao“, ocenjuje MK.

„Zašto kada smo u veoma bliskim, prijateljskim i partnerskim odnosima sa nekim članicama NATO-a izjavljujemo liderima u Podgorici: ulaskom u Alijansu nećemo više sa vama da budemo prijatelji. Otkud ti dvojni standardi, zbog čijeg korišćenja tako volimo da optužujemo Zapad?“, navodi se u komentaru.

Autor navodi da je pogrešan stav Moskve povodom pitanja ulaska Crne Gore u NATO, a to je da navodno većina stanovništva ne želi u NATO, a i da bi za njom u Alijansu mogla da krene i Srbija.

U komentaru se navodi i da Srbija ne ulazi u NATO i ne uvodi sankcije Rusiji, ali „ne zbog istorijskog prijateljstva Srba i Rusa“, već zato što se Beograd „takodje vodi golim interesom“.

„Kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, Rusija je barijera na putu medjunarodnog priznanja nezavisnosti Kosova. Naravno da je Beograd duboko zainteresovan za očuvanje takve barijere i odustva svadje s Moskvom“, ocenjuje MK.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.