U trendu

Policajci tri meseca greškom primali veće plate

Više od 6.000 slovenačkih policajaca primalo je tri meseca više plate zbog banalne pogreške koja je prekasno otkrivena, pa im je zbog toga poslednja plata umanjena.

„Ako je policajac u proseku tri meseca dobijao platu za 150 evra veću, to znači da je ukupno preplaćeno skoro tri miliona evra. Teško mi je da poverujem da to niko nije zapazio, verovatno su svi ćutali, sve dok greška nije ispravljena kod isplate plata za prošli mesec“, kazao je za ljubljanski dnevni list „Dnevnik“ neimenovani član policijskog sindikata, a prenela Hina.

Dodao je da bi celu stvar trebalo dodatno proveriti, jer je nešto sumnjivo, a mnogi koji su poslednji mesec dobili nižu platu ne veruju u dato objašnjenje. Navodi se da su slovenački policajci do sredine ove godine više meseci bili u „belom štrajku“, zahtevajući više plate. Ipak, čini se da neočekivana povišica nije izborena na pregovorima s vladom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije objasnilo je da je do greške došlo kod plata za jul, avgust i septembar zbog „greške u aplikaciji“ kojom su zaposlenicima bili obračunati udvostručeni dodaci na rad noću, rad nedeljom i na državne praznike, kao i neki drugi dodaci.

U proseku je reč o 68 evra preplaćenih dodataka po policajcu, ali su neki dobijali i do 300 evra više, pa će im se omogućiti da preplaćene iznose vrate na rate, potvrdili su u tom ministarstvu za današnje izdanje mariborskog dnevnog lista „Večer“, a prenosi Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.