U trendu

Policija Kosova: Bilbord u Mušutištu volja građana

Kosovska policija smatra da postavljanje bilborda sa slikama zapaljenih kuća u Mušutištu, opština Suva Reka, gde se očekuje povratak raseljenih Srba, predstavlja izražavanje slobodne volje građana, što nije zabranjeno ili protivzakonito, prenosi danas Radio Slobodna Evrope (RSE).

Portparol policije u Prizrenu Hazir Beriša rekao je za RSE da policija nije pronašla elemente za krivično delo.

Proteklog vikenda, u Mušutištu je postavljen bilbord uz natpis „Ovo su lokalni Srbi Mušitišta uradili pre odlaska“, a bilbord je postavljen nakon najavljenog povratka raseljenih Srba u ovo mesto, navodi RSE.

Kosovsko Ministarstvo za zajednice i povratak saopštilo je u nedelju da je veoma zabrinuto za pokrenuti proces povratka raseljenih u selo Mušutište u opštini Suva Reka, nakon postavljenog bilborda koji predstavlja poziv na međunacionalnu mržnju i direktno je uperen protiv procesa pomirenja srpskog i albanskog naroda na Kosovu.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva od privremenih institucija samouprave u Prištini da hitno uklone bilbord postavljen u Mušutištu kod Suve Reke, kojim se, kako je saopšteno u nedelju, na najdirektniji način raspiruje međunacionalna mržnja i obeshrabruju Srbi koji su izrazili spremnost da se vrate u to selo.

Vrhunac je cinizma da se u selu u kojem je sve što je srpsko praktično sravnjeno sa zemljom, uključujući crkvu s početka 14. veka, bilbordima ukazuje na navodna zlodela srpskog naroda, ocenila je Kancelarija za KiM.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.