U trendu

Pomoć Srbije i Crne Gore evropskom integracijama Albanije

Glavni pregovarač Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević i glavni crnogorski pregovarač Aleksandar Pejović sastali su se u Tirani sa albanskom ministarkom za evropske integracije Kljajdom Đošom sa kojim su razgovarali o značaju pridruživanja zemalja zapadnog Balkana EU i izrazil spremnost da pomognu Tirani u procesu evropskih integracija.

Kako je prenela ATA, oni su ponudili podršku Albaniji na tehničkom nivou i izrazili spremnost da podele svoje znanje o pregovaračkom procesu.

Đoša je kazala da se Albanija nada da će uskoro otvoriti pregovore sa EU napominjući da taj trenutak smatra najznačajnijom fazom pristupanja, navela je albanska agencija.

„Potpuno smo svesni da je ovo faza u kojoj se pre svega traži izgradnja kapaciteta, priprema celokupnog albanskog društva i zato bi nam značila svaka pomoć i podrska zemalja koje su u tome ispred nas“, rekla je Đoša.

Albansko Ministarstvo za evropske integracije je završnoj fazi izrade dokumenta o otvaranju pristupnih pregovora, kojim će biti postavljena i struktura pregovora.

Đoša je zato zatražila pomoć oba glavna pregovarača u pogledu toga koji je najbolji pristup tom pitanju, prenosi ATA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.