U trendu

Pomoćićemo poljoprivrednicima u BiH zbog prilagodjavanja SSP-a

Nemački savezni ministar poljoprivrede i prehrane Kristijan Šmit izjavio je danas da je s predstavnicima vlasti na svim nivoima u BiH dogovorio da neka medjunarodna organizacija, najverovatnije Svetska banka, proceni posledice prilagodjavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) po BiH.

Šmit je na konferenciji za novinare u Sarajevu, koju je održao sa šefom Delegacije EU Larsom-Gunarom Vigemarkom, rekao da u toj proceni moraju biti istražene finansijske i strateške posledice prilagodjavanja SSP-a.

„Ovaj neutralni osnov biće temelj na osnovu kojeg će Nemačka i EU s pojedinačnim programima i koracima, zajedno s predstavnicima vlasti u BiH, razgovarati o tome gde treba ciljano delovati, jer je u našem interesu da ta sredstva i podrška stignu do onih kojima je potrebna“, rekao je Šmit.

On je naveo da ta situacija mora biti razrešena za nekoliko meseci, dodavši da odlazi u Nemačku s „velikim očekivanjem da će, ako sva obećanja budu ispunjena, već u ponedeljak moći izvestiti Brisel da su u Sarajevu potpisani neki dogovori“.

„Nakon toga će odgovorni za to osloboditi novac i mi ćemo pružati tehničku pomoć kroz pojedinačne projekte“, kazao je Šmit.

Predstavnici RS nisu pristali da potpišu prilagodjeni SSP, tvrdeći da bi to nanelo višemilionske štete, pre svega, poljoprivrednicima u BiH i RS.

Prihvatanje SSP-a jedan je od uslova za dalji napredak BiH na putu evropskih integracija.

Šmit je rekao da sve treba da bude organizovano tako da novac zaista dodje do poljoprivrednika, navodeći da se ne radi o nekoj vrsti budžetske pomoći, već da je reč o pripremi poljoprivrede, o poboljšanju struktura i konkurentnosti, a time i jačanju poljoprivrednog sektora.

„Ponudićemo i neke prateće mere ako budu potrebne, ali fokus nije na budžetskoj pomoći, već onima kojima je to potrebno“, rekao je nemački ministar.

Šmit je kazao da se u BiH sastao s poljoprivrednicima, dodavši da je veoma važno da oni sami dobiju prave informacije i da od njih sazna kakva je stvarna situacija na terenu.

Prema njegovim rečima, o svemu je izvestio i nemačku kancelarku Angelu Merkel koja je ponovila spremnost Nemačke da pruži podršku BiH na putu ka EU.

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark rekao je da je nesporno da poljoprivredi u BiH treba pomoć i podrška, ali da je trenutno veoma važno napraviti dalje iskorake u vezi sa adaptacijom SSP-a, kao i usaglasiti zajedničke strategiju u oblasti poljoprivrede.

„Trenutno je nedostupno i ne koristi se stotine miliona evra zbog izostanka adaptacije SSP-a. Čim bude uspostavljena adaptacija uspostavićemo autonomne trgovinske mere, pored toga što ćemo da razmotrimo celi niz mera i aktivnosti za unapredjenje konkurentnosti privrede i poljoprivrede BiH“, kazao je on.

Za sve to, dodao je potreban je i mehanizam koordinacije.

Mehanizam koordinacije različitih nivoa vlasti u pregovorima sa EU nisu prihvatile vlasti RS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.