U trendu

Ponavlja se suđenje Sanaderu u slučaju Fimi-medija

Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je danas prvostepenu presudu bivšem premijeru i predsedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivi Sanaderu u slučaju „Fimi-medija“i vratio slučaj na ponovljeno suđenje, potvrđeno je agenciji Beta u sudu u Zagrebu.

Portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić izjavio je za Betu da je u celosti ukinuta prvostepena presuda za sve osuđene, što znači i za Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ).

„Stiglo je rešenje Vrhovnog suda kojim se protiv Sanadera produžuje istražni zatvor koji mu je ranije određen u slučaju ‘Fimi-medija’, ali se istovremeno zamenjuje kaucijom u iznosu od 12,4 miliona kuna (1, 6 miliona evra)“, izjavio je Devčić.

On je dodao da iz obrazloženja presude proizilazi da je presuda ukinuta u celosti i da se vraća na ponovno suđenje Županijskom sudu u Zagrebu i to zbog „bitnih povreda krivičnog postupka, posebno povrede prava na pošteno suđenje“.

Sanader je u pritvoru već skoro tri godine. 

Vrhovni sud je od ponedeljka do srede razmatrao žalbe okrivljenih i tužilaštva na presudu u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici.

Uz bivšeg premijera koji je u tom slučaju bio osuđen na devet godina zatvora i HDZ, u tom slučaju nepravosnažno je osuđeno još devet fizičkih i pravnih osoba, za izvlačenje oko 10 miliona evra iz državnih preduzeća i institucija, preko privatne marketinške agencije Fimi-medija.

Prema presudi zagrebačkog Županijskog suda iz marta prošle godine, najveći deo novca završio je u „crnom fondu“ HDZ-a i kod Sanadera.

Nepravosnažnom presudom suda u Zagrebu, Sanader je bio osuđen na devet godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe za izvlačenje novca iz državnih preduzeća i institucija. Da je presuda postala pravosnažna, Sanader bi morao da vrati i oko dva miliona evra.

HDZ, kao prva stranka osuđena za korupciju, bio je kažnjen s pet miliona kuna (oko 660.000 evra) i oduzimanjem oko 24 miliona kuna (oko 3,2 miliona evra) nezakonite koristi.

U tom slučaju, na zatvorsku kaznu od tri godine osuđen je bivši blagajnik HDZ Mladen Barišić, bivša knjigovođa Branka Pavošević na godinu i po, a vlasnica Fimi-medije Nevenka Jurak na dve godine zatvora. Bivši portparol HDZ i Vlade Ratko Maček osuđen je uslovno na godinu dana.

Ustavni sud nedavno je ukinuo prvu pravosnažnu presudu od osam i po godina zatvora bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo banka i Ina-MOL i vratio ceo slučaj na ponovno suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

U tim slučajevima, u kojima se vodio jedinstven proces, Sanader je pravosnažno bio osuđen za ratno profiterstvo u slučaju „Hypo banka“ i primanje deset miliona evra mita od predsednika uprave MOL-a Žolta Hernadija u slučaju „Ina-MOL“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar