U trendu

Ponovljeno glasanje u BiH – podaci kontradiktorni

Rezultati izbora već su manje-više poznati u celoj BiH, ali ne i u Srebrenici i Stocu, s tim da to da li će i kada biti ponovnih prebrojavanja galsova mediji različito interpretiraju.

Agencija Anadolija, na primer, javlja da veruje da će do kraja dana Opštinska izborna komisija Srebrenice dobiti odobrenje za otvaranje vreća sa određenog broja biračkih mest, dok portal Klix navodi da su zahtevi za ponovno prebrojavanje glasova preuranjeni.

Centralna izborna komisija BiH (CIK) Opštinskoj izbornoj komisiji Srebrenica odobriće otvaranje izbornih vreća za ponovno prebrojavanje glasačkih listića kako bi se, kontrolnim brojanjem, utvrdilo da li je bilo eventualnih nepravilnosti u do sada objavljenim rezultatima lokalnih izbora provedenih u neđelju, 2. oktobra.

Ovu infromaciju, navodi ta agencija, potvrdila je glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić.

Očekuje se da će CIK narednih dana, kako se navodi, objaviti preliminarne rezultate lokalnih izbora.

S druge strane, sarajevski portal Klix.ba javio je da će utvrđeni izborni rezultati uslediti tek kad se objedine rezultati sa redovnih biračkih mesta, biračkih mesta za glasanje u odsustvu, glasovi iz dijaspore, putem mobilnog tima i rezultati glasanja na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Tek nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi utvrđene izborne rezultatee, a prema Izbornom zakonu mogu u roku od tri dana mogu biti podneti zahtevi za ponovno brojanje i to isključivo pod uslovima i na način propisan tim aktom.

Centralna izborna komisija BiH trenutno objavljuje preliminarne rezultate i zbog toga je preuranjeno podnositi zahteve za ponovno brojanje.

U skladu sa pomenutim zakonom Centralna izborna komisija BiH ceni da su ove informacije značajne za birače, učesnike u izbornom procesu i sam izborni proces, te ih stoga objavljuje i putem javnih elektronskih medija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar