U trendu

Ponovno suđenje Sanaderu 7. septembra

Ponovljeno suđenje bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu u slučaju „Hipo banka“ i „Ina-MOL“ počeće 7. septembra, objavljeno je danas u Zagrebu.

Za tada je u zagrebačkom Županijskom sudu zakazano pripremno ročište pred sudskim većem koje će, kao i u prvom slučaju, voditi predsednik suda Ivan Turudić, navodi se na internet prezentaciji suda.

Suđenje se ponavlja pošto je Ustavni sud nedavno, po ustavnoj tužbi Sanaderove odbrane, poništio pravosnažnu presudu od osam i po godina zatvora bivšem premijeru i vratio ceo slučaj na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Sanader je prvostepeno bio osuđen na 10 godina zatvora za ratno profiterstvo u slučaju „Hipo banke“ i primanje 10 miliona evra mita od predsednika uprave MOL-a Žolta Hernadija u slučaju „Ina-MOL“.

Vrhovni sud je potvrdio presudu, ali je zatvorsku kaznu smanjio na osam i po godina zatvora. Suđenje Sanaderu u ta dva slučaja je bilo objedinjeno.

Bez obzira na ukidanje presude, bivši premijer je i dalje u pritvoru budući da je u slučaju „Fimi-medija“ prvostepeno osuđen na devet godina zatvora.

Ustavni sud je u obrazloženju odluke naveo da nije ispitivao je li Sanader kriv, jer Ustavni sud za to nije nadležan, već da li je u njegovom slučaju poštovan zakonodavni okvir države.

„Odluka suda se ne sme uzimati kao dokaz da je podnositelj bio žrtva političkog progona ili sudskog konformizma, kao što se neosnovano tvrdilo u ustavnoj tužbi“, naveo je sud.

Bivši premijer Hrvatske pravosnažno je bio osuđen na osam i po godina zatvora za ratno profiterstvo u slučaju „Hipo banka“, odnosno uzimanje oko 480.000 evra provizije za kredit koji je Hrvatska dobila od Hipo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 90-ih.

U istom postupku, sudilo mu se i u slučaju „Ina-Mol“ za primanje 10 miliona evra mita od predsednika uprave MOL-a Žolta Hernadija da bi omogućio toj mađarskoj naftnoj kompaniji da stekne upravljačka prava u Ini.

Hrvatska podigla optužnicu i protiv Hernadija, ali je on nedostupan hrvatskom pravosuđu, pa je određeno suđenje u odsutnosti.

Sanader je prvostepeno osuđen na zatvorsku kaznu od devet godina i u slučaju „Fimi-medija“, zajedno sa Hrvatskom demokratskom zajednicom na čijem je čelu bio i još devet optuženih. Svi su osuđeni za izvlačenje milionskih iznosa iz državnih preduzeća i ministarstava preko privatne marketinške agencije „Fimi-medija“.

U još nekoliko slučaja Sanader se tereti za korupciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.